– En god barnebok må være spennende

Det er kanskje derfor Mona Fossdal har valgt å skrive om vampyrer i sin nyeste bok. Dog vampyrer på oppussingskjøret.

Mona Fossdal er utdannet grafisk designer, og har undervist i videregående skole siden 1995.  Fargeglade vampyrer er hennes niende billedbok for barn. Her møter vi tre vampyrer som skal pusse opp slottet sitt, og forfatteren selv er kanskje halvt vampyr – hun arbeider nemlig aller helst på natten, og legger seg ikke før solen står opp. 

 

Forfatter/illustratør: Mona Fossdal, 46 år

 

Bokomslag forside fargeglade vampyrer

 

Aktuell med: Fargeglade vampyrer, Forlaget Vigmostad og Bjørke

 

Dette er en bildebok for barn mellom 3-6 år, som skal lære seg fargene. Boken er en vrimlebok, og handler om tre vampyrer som skal pusse opp vampyrslottet sitt.

 

 

 

Hvorfor skrev du/illustrerte du akkurat denne boken:

Jeg har tidligere skrevet og illustrert bøker der barna skal lære klokka, lære å telle til 13, og lære alfabetet. Jeg har lenge tenkt på at det også ville være spennende å lage en bok med fokus på farger.

 

Tre barnebok-favoritter:

Det er vanskelig å plukke ut bare tre, for det er så utrolig mange flotte barnebøker. men de tre bøkene som jeg har trukket frem, har blitt favoritter først og fremst på grunn av illustrasjonene.

– H.C. Andersen, illustrert av Vladislav Jerko : Snødronningen. Illustrasjonene er utrolig detaljerte med fantastiske teksturer. Det visuelle gir eventyrfortellingen en tilleggsdimensjon.

– Keith Baker: Qui est la bete?. Denne boken kjøpte jeg i Paris for over 20 år siden, og jeg synes fremdeles den er like vakker. Alle flatene i illustrasjonene er dekt med dekorative detaljer, og de sorte omrissene rundt alle motivene skaper nesten en blyglasslignende effekt.

– Svein Nyhus: Pappa. Illustrasjonene er utrolig stemningsfulle, har mye bevegelse, luftighet og romvirkning. Variasjonen mellom de kalde og varme fargene skaper en fin helhet. En kjempeflott bok.

 

Sjekk ut:

Forfatter: Martin Widmark. Illustratør: Helena Willis. Diamantmysteriet. Denne boken er utgitt i 2016, og er myntet på aldersgruppen 6-9 år. Boken inngår i serien LasseMajas detektivbyrå. Jeg tror at krimtemaet i boken appellerer godt til aldersgruppen, og at det kan være spennende for barna å prøve å oppklare krimgåten.

 

Hvordan jobber du?

Jeg jobber best med bokprosjektene om kvelden og om natten. Har jeg fri, så «døgner» jeg gjerne, og arbeider hele natten frem til morgenen med bokprosjekter. Ved de fleste bokprosjekter så får jeg først en idé både til innholdet og til utformingen, og deretter skriver jeg teksten. Jeg har også utgitt et par bøker der jeg har utformet designet og illustrasjonene før jeg har skrevet teksten.

 

Din egen favorittillustrasjon?

Illustrasjon til boken Ingen spøk å telle til 13, utgitt på Juritzen forlag. I denne boken skal barna lære å telle til 13. Illustrasjonen er til et oppslag med 9 spøkelser – på et skummelt loft. Barna skal finne alle de 9 spøkelsene, i tillegg til at de skal finne 9 jordbær, og andre mystiske ting som er gjemt bort på loftet.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Thorbjørn Egner sin bok Karius og Baktus. Jeg husker at det var skummelt når tannkosten kom, og at sympatien med de to tanntrollene var stor når de ble skyllet ut, og måtte seile rundt på en liten flåte for å se etter nye tenner for å flytte inn i. Ellers var jeg også svært glad i eventyrene til brødrene Grimm.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Den gale hattemakeren fra Alice i eventyrland av Lewis Carroll. Tror det kunne blitt en interessant og uforutsigbar opplevelse.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Pippi Langstrømpe. Dette fordi Pippi er sterk, selvstendig, rettferdig, omtenksom, nytenkende og original.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

En god barnebok må være spennende. Jeg liker nok selv best barnebøker med «happy ending», men jeg ser også mange gode barnebøker som ikke nødvendigvis har det. Barnebøker for de yngste må ha illustrasjoner som er interessante, vekker engasjement, og bidrar til noe ekstra utenom teksten. Designet – helheten mellom tekst og bilder må også være god.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Jeg ville nok seilt over de syv hav med Pippi Langstrømpe. Ser for meg at det vil bli mye humor, lek og moro sammen med Pippi, samtidig som at det vil bli et spennende eventyr med sjørøvere og andre eksotiske opplevelser.