Moeyaert er årets ALMA-vinner

Flamsk-belgiske Bart Moeyaert er tildelt årets Alma-pris.

– Jeg elsker dere. Dette er fantastisk. Jeg er veldig, veldig glad, sa prisvinneren da han i dag mottok hederen under bokmessen i Bologna.

Alma-prisen deles ut hvert år til minne om den svenske barnebokforfatteren Astrid Lindgren, og er å regne som barnebøkenes nobelpris. Prisen ble innstiftet av den svenske regjeringen i 2002, og skal hedre en forfatter, illustratør eller forening som har utmerket seg i sitt arbeid med barnebøker.

 – Belyser mangfoldet

Juryen skriver i sin begrunnelse at Moeyaerts «forfatterskap understreker at bøker for barn og unge har en selvsagt plass i verdenslitteraturen».

Den i dag 54 år gamle forfatteren, debuterte allerede som nittenåring, og har siden da utgitt over femti bøker. Bøkene hans er oversatt til rundt 20 språk, og han har i tillegg også skrevet manus for TV og teater. Moeyaert blitt belønnet med flere store priser, blant annet Deutscher Jugendliteraturpreis, og han har vært nominert til Alma-prisen hvert år siden 2002.

Den svenske kulturministeren Amanda Lind sier at prisen fremmer mangfold:

– Det beste med denne prisen er at det er en global pris. Den gis til den beste barne- eller ungdomsforfatteren i hele verden. Vi kan belyse mangfoldet og understreke tilhørighet og oppnå større forståelse.

Prisseremonien finner sted senere i vår, hvor Moeyaert vil motta fem millioner svenske kroner. Tidligere vinnere av prisen er blant andre Barbro Lindgren, Meg Rosoff, Maurice Sendak og Shaun Tan.

 

(Hovedfoto: Filip Naudts / Wikipedia)