Tim Godfray fikk stoppet den massive bokhandler-døden, men det er fortsatt skjær i sjøen.
Tim Godfray satt hele 34 år som adm.dir. i bokhandlerforeningen i Storbritannia før han i fjor ble styreleder. Goodfray er også styreleder i Verdens Bokdag og har en rekke andre posisjoner i det europeiske litteraturlandskapet.
I første del av hans periode i bokhandlerforeningen, kom et to bølger samtidig. Amazon-toget og bortfallet av fripris. Så gikk det ytterligere nedover. 2013 var et bunnår: Antall uavhengige bokhandlere var for første gang under tusen i hele Storbrittania. Året etterpå måtte enda femti bokhandlere stenge.
– I løpet av tjue år mistet vi tusen bokhandlere, oppsummerer Tim Godfray tørt ved kaffemaskinen, etter sitt inspirasjonsforedrag på Bokdagen på Latter i Oslo.
Første markeded ned, første marked opp
– Amazon gjorde ende på fastprissystemet og vi ble kastet rett ut i et fritt marked. I tillegg kom amerikanske superstores som Borders. Våre bokhandlere klarte ikke å møte dette. Og i 2008 kom finanskrisen, som slo hardere inn hos oss enn dere, gjorde den ikke?
– Jo.
– Så du kan si at vi var det første markedet som ble rammet av Amazon-stormen – og nå er vi det første på vei ut av stormens øye, forteller Tim Godfray.
– Hvordan gjorde dere comeback?
– Vi gikk tilbake til hva en bokhandel opprinnelig var, to the basics: Et sted der mennesker snakket med deg, hvor du kunne gå ut med en fysisk bok. Forfattere, kaffe, samtaler – alt det som Amazon ikke kunne. Dessuten fikk vi forlagene med på å gi oss langt mer støtte i form av kampanjer og aktiviteter i butikk.
Ebok ødela ikke
– Ebøker har fortsatt bra markedsandel i engelskspråklige land. Hvordan har de slått inn i samme periode?
– Mange trodde at ebok skulle ødelegge for de fysiske bokhandlerne. Også jeg. Men det har ikke skjedd.
– Er det noe snakk om å gjeninnføre fastprissystemet?
– Nei, det er ikke mye å snakke om. Verden har flyttet seg, og konkurransemyndighetene vil ikke ha det tilbake. Personlig tror jeg det blir vanskelig. Vi hadde en frivillig fastprisavtale, og da to forlag brøt ut, var den i prinsippet ødelagt, forteller Tim Godfray.
Per nå har Storbrittania 894 bokhandlere, kanskje ikke et imponerende tall når du sammenligner med vårt hjemlige marked, men da er det heller Norge som har et imponerende høyt antall.
– Jeg håper å nå tusen igjen, men tallet tusen er ikke noe mål. Målet er å klare å holde en god utvikling også i årene fremover.
Usikkerhet om brexit
– Noen mørke skyer?
– Ja, brexit. Jeg er mer redd for følgene av brexit enn jeg er for Amazon. Hva vil skje med økonomien? Med forbrukernes trygghet? Og grensen mellom Nord-Irland og sør vil også bety en del, spesielt for forlag som har spesialisert seg på disse markedene. Jeg tror jeg ikke bokhandlerne vil bli like hardt rammet denne gangen – hvis vi ender med å gå ut av EU. Vi er trette av brexit og usikkerhet nå, det har pågått i to og et halvt år.