Mer besøkt – mer internasjonal

Årets svenske bokmesse bød på en ny programpost hvert 48. sekund – med Siri Hustvedt (bildet) som et av de største trekkplastrene.

Drøyt 97 000 besøkende kunne man registrere på helgens bokmesse i Göteborg, hvilket er rundt tusen flere enn i fjor. Det er ikke rekord. På midten av 00-tallet lå besøkstallene over 100 000.

Bokmässan 2014 satt imidlertid ny rekord i antall deltagerland. Minst 46 land var representert på helgens messe. Årets fokusland, Brasil, stilte naturlig nok med en stor tropp: i alt 24 romanforfattere, dramatikere, poeter og litteraturvitere.

 

3200 programposter

Bokmässan / Bok & Bibliotek kunne også feire 30 årsjubileum i år, og gjør det som den mest aktive og vitale av de nordiske bokmessene og festivalene.

Det er en enorm aktivitet gjennom disse dagene. Til sammen 3200 programposter ble gjennomført i messehallen og i seminarrommene, hvilket vil si at det startet et nytt arrangement hvert 48de sekund, i følge arrangørenes kalkulator og stoppeklokke.

 

 

rosnay

Med nøkkel og boomerang: Tatiana de Rosnay.

 

grossman

Hyllet israeler: David Grossman.

 

barbro lindgren

Lindgren & Lindgren: Astrid Lindgren-prisvinner Barbro Lindgren.

 

sarastridsberg

Med roman fra mentalsykehus: Sara Stridsberg.

 

gessle

Slik snekrer man en verdenshit: Per Gessle.

 

30-årsjubileum

 Jubilant: Bokmässan rundet tretti år i år.

 

Ungarn neste

Neste års fokusland er Ungarn, mens «Stemmer fra»-konseptet er viet Island. Bokmässan 2015 kommer også til å fokusere på ytringsfrihet i samarbeid med Göteborgs universitet – et prosjekt som kommer til å strekke seg helt frem til messen i 2016.

 

(Foto: Alexander Lagergren / Bokmässan)