Menneske musikk poesi

Kammerpoet: Cecilie Cottis Østreng (foto: Paal Audestad)

«Kammerpoetane» dikterkollektivet som kombinerer poesi og musikk, feirer fem årsjubileum med en nydelig og kontemplativ antologi.

I går var det fargerikt bokslipp på Kulturhuset i Asker.  Anledningen var den nye diktantologien Menneske, musikk, poesi fra dikterkollektivet «Kammerpoetane». Boka markerer fem årsjubileet for kollektivet, og alle medlemmene har bidratt med rundt ti sider hver. Illustrasjonen til boka er ved Anne Elisabeth Danielsen.

Antologien er tilegnet kammerpoeten Kjell Ivar Sandvik som dessverre gikk bort i 2016.

Dikterkollektivet som kombinerer poesi og musikk, har utspring i Dagbladets gamle spalte «Diktkammeret» som ble startet i 2001 med Helge Torvund som diktlærer. Spalten ble nedlagt av Dagbladet i 2015, og var deretter på BOK365 i to år. Nå finner du det på egne bein under domenet diktkammeret.no. Her er Torvund og medlemmene av Kammerpoetane fortsatt i fullt virke.

Dikterkollektivets første poesikonsert ble holdt våren 2013 på en låve nær Hustadvika på nordmørekysten. Den gang bestod gruppa av tre medlemmer; Simen Kjærsdalen, Cecilie Cottis Østreng og Øyvind Rangøy. Senere har flere kommet til og ensemblet teller nå ytterligere syv poeter: Knut Olav Daasvatn, Liv Reidun Hansen, Oddbjørn Aardalen, Anne Elisabeth Danielsen, Hilde Susan Jægtnes, Ole Horvli og Jan I. Sørensen. Sistnevnte er også forlegger for boka via forlaget Amlethus Forlag.

Jubileumsantologien er blitt til ei nydelig, kontemplativ bok. Vel verdt å få med seg.

Det er vanskelig å velge kun ett søndagens dikt fra antologien, vi tar i det minste med to. Det første av finstemte Cecilie Cottis Østreng. Det neste fra Ole Horvli, hvorfor skriver han dikt?

 

***

 

Pamplona den sommeren

Sevilla, Madrid, på støv og vin

i liten bil, en summende piñata

med oss inni og hele sola

 

Du, matadoren

okseløpets puls og trengsel

den ekstatiske mengden

muligheter vi hadde

 

Jeg har elsket deg alle steder

vi drømte om å reise

 

 

Cecilie Cottis Østreng

 

***

 

hvorfor skriver du dikt

spør de

jeg skriver

for ingen annen grunn

enn å tømme dette blekkhuset

så vakkert

jeg bare kan

 

Ole Horvli

 

 

***

 

Kammerpoetane, Menneske musikk poesi (Amlethus Forlag, 2018)