… men Debutantfestivalen fortsetter!

Gjengen bak Debutantfestivalen, bak f.v.: Martine Juritzen Haugann, Vidar Strøm Fallrø, Sara Linea Pihl Thiam, Trygve Åslund (eldst, likevel barnsligst), Mads Nygaard og Nora Nordskar Hoel. Foran f.v.: Roger Pihl, Kari Spjældnes, Tiger Garté og Marius Hjeldnes.

I går bragte vi den triste nyheten om at det ikke blir noen Oslo bokfestival i år. Men Debutantfestivalen holder koken.

Vi kjører på som vi hadde tenkt, og kanskje enda litt mer i tillegg, sier forlegger og festival-motor Tiger Garté. Aschehoug og Tigerforlaget satser også i år på festival med splitter nye forfatternavn.

–Debutantfestivalens egen debut i fjor var prega av en hektisk oppladning, masse nerver før åpninga, og en veldig god følelse i etterkant. Jeg har aldri vært med på et prosjekt som har fått så mye god tilbakemelding fra ulike kanter. Alle virka positive til at vi ville trekke fram bokdebutantene, selge deres bøker, og lage arrangementer hvor de nye forfatterne var i fokus og attpåtil fikk drahjelp av de mer etablerte. Vi fant et format som passa både deltagerne selv og publikum, og vi fikk til et bredt spekter av arrangementer, forfattere, og temaer som ble tatt opp.

 

Revolver-suksess

Debutantfestivalen hadde seks store arrangementer parallelt med Oslo Bokfestival i fjor, alle med godt besøk:

–Til Revolver-intervjuet med 12 debutantforfattere på scenen samtidig, fylte vi hele Kulturhuset på Youngstorget, og det var stinn brakke videre utover i hele avslutningsfesten som vi arrangerte på vegne av Oslo Bokfestival. Et annet høydepunkt var Redaktørlunsjen hvor håpefulle skribenter kunne spise lunsj med de mest profilerte og erfarne redaktørene, som fortalte om hva som skulle til for å lykkes med et manus og en bokutgivelse, forteller Tiger Garté.

 

–Må ha en stor bokfestival

Garté synes det er trist at Oslo Bokfestival pakker sammen:

–Oslo ha en stor bokfestival. Og etter det jeg skjønner er dette også planen etter hvert, når man finner ut av hvordan man ønsker å gjøre det. En bokfestival er i tråd med ønsket og målet om en bred litteratursatsing i hovedstaden i åra framover.

–Hva har dette å si for Debutantfestivalen?

–Vi kjører på som vi hadde tenkt, og kanskje enda litt mer i tillegg, med en litteraturfestival hvor alle bør finne arrangement som fenger nettopp dem. En to- eller tredagersfestival er vel det mest aktuelle. Og det gode samarbeidet vi har hatt med Kulturhuset ønsker vi å fortsette, sier Garté.

–Debutantene blir de høyest prioriterte, men vil også invitere mer etablerte forfattere til å snakke om sine erfaringer som forfattere. Man skal ikke glemme at de også har vært debutanter, for en tid tilbake.

 

Vil minske savnet

–Hva er ambisjonsnivået for årets Debutantfestival?

–Å gjøre savnet av Oslo Bokfestival minst mulig, og gi de besøkende en festival som er så original og fengende at de tenker på den helt frem til neste år. Pluss å løfte fram flest mulig debutanter, selvfølgelig!

–Er det noen nye grep du vil røpe allerede nå?

–Det kommer vi tilbake til!

 

 

Gjengen bak Debutantfestivalen da det braket løs sist høst. Bak f.v.: Martine Juritzen Haugann, Vidar Strøm Fallrø, Sara Linea Pihl Thiam, Trygve Åslund, Mads Nygaard og Nora Nordskar Hoel. Foran f.v.: Roger Pihl, Kari Spjældnes, Tiger Garté og Marius Hjeldnes.