Hektisk, men slett ingen panikk hos Charlotte Hansson & Co under to døgn før Norges Frankfurt-paviljong skal stå ferdig.
Frankfurt-borgerne kunne kaste klærne og nyte en bonus-sommersøndag med temperaturer langt opp på tjuetallet nå i helgen. Samtidig, inne i Frankfurt-messens gjestelandspaviljong: et par dusin figurer godt polstret og påkledd. Disse skal være blikkfanget i Norges utstilling på verdens største bokmesse. Det er arkitektfirmaene LCLAs og Manthey Kula som står bak det drømmende landskapet av figurative og funksjonelle møbelelementer.
Lett kaotisk
Det er en forunderlig følelse å traske gjennom de lange korridorene på Frankfurt-messen før det braker løs. Ikke et menneske å se. Heller ikke ute på den gedigne plassen eller i hallene. Men inne på gjesteland-paviljong-området er det hektisk aktivitet, med en rekke tyske håndverkere i sving. Midt i kaoset sitter Charlotte Hansson fra LCLA med pc’en oppslått og ser forbausende rolig ut.
– Her er det slett ingen grunn til panikk, forsikrer hun med et bredt smil.
Når vi kikker oss rundt i det store lokalet, ser det med respekt å melde ikke akkurat nøkkelferdig ut. Vi spør, muligens med sporbarbar engstelse i stemmen:
– Dere skal være klare om under 48 timer?
– Ja, og vi er i rute. Slik ser det alltid ut foran slike åpninger. Det ser ikke i nærheten av ferdig ut før alt er i ferd med å rulle i gang. I løpet av kvelden skal vi få all polstringen av møbelskulpturene. Gjennom mandagen skal vi få på plass alt av lys og lyd. Og så skal vi dra beskyttelsen av gulvet. Da skal dette bli riktig så bra, sier Charlotte Hansson, og legger til: – Vi har vært godt i rute gjennom hele prosessen.
«Norge forteller»
Charlotte Hansson var en av tre arkitekter som ankom Frankfurt lørdag. Det har vært travle måneder for de to arkitektkontorene bak vinnerbidraget, LCLA Medellín/Oslo (med trespannet Luis Callejas, Charlotte Hansson og Christiana Pitsillidou) og Manthey Kula – med Per Tamsen, Lars Holen og professor ved institutt for form, teori og historie ved Arkitektur- og designhøgskolen, Beate Hølmebakk. I mange år var sistnevntes far, Gordon Hølmebakk, en profil blant forleggerne i Frankfurt. I sin Gyldendal-tid var Gordon Hølmebakk redaktør for blant annet verkene Canada forteller og Amerika forteller. Derfor er det kanskje ingen overraskelse at nettopp Beate Hølmebakk er kvinnen bak navnet på vinner-paviljongen «Norge forteller».
Ut til tyske bokhandlere
I alt 23 møbelskulpturer skal pryde den norske paviljongen. Hver av disse er inspirert av et tema knyttet til norsk litteratur – fra Peer Gynt til Norwegian Noir.
– Joda, jeg er blitt svært godt opplest på norsk lyrikk og litteratur det siste året, medgir Charlotte Hansson.
De kunstferdige figurene er fremstilt av aluminium:
– Aluminium er et materiale Norge er store på, og det er holdbart både innendørs og utendørs. Det er energikrevende å fremstille første gang, men deretter svært lett å gjenvinne og resirkulere, sier Hansson, konfrontert med miljø- og bærekraftdelen av materialvalget.
Foreløpig kan det se ut som om gjenvinning ikke blir tema med det første. Etter bokmessen skal de mange møbelfigurene få sine nye hjem hos tyske bokhandlere:
– Over femti bokhandlere har meldt sin interesse. Og så skal NORLA ha med seg ett av møblene hjem til Norge, forteller Hansson.
Med andre ord er etterspørselen mer enn det dobbelte av utbudet.
På’n igjen?
De første som får se paviljongen er et kobbel av internasjonale pressefolk, som kommer på omvisning etter åpningspressekonferansen ved lunsjtider tirsdag. Senere på dagen kommer et kobbel av koryfeer, med ministere, kronprinspar, Hessens delstatspresident og Frankfurts borgermester i spissen. Onsdag starter bokmessen egentlig, og klokka ti blank går startskuddet for scene-programmene på paviljongen. For det store flertallet av våre lesere som ikke befinner seg i Frankfurt, strømmer vi programmet fra hovedscenen her på BOK365 gjennom hele uka.
Nå skal gjestelandpaviljongen og et omfattende program med norske forfattere stå i sentrum for tidenes største norske kultursatsing utenlands. Helt til neste års gjesteland Canada overtar stafettpinnen søndag ettermiddag og lysene slukkes i Frankfurt-bokmessen for i år.
– Det blir litt rart, medgir Charlotte Hansson. – Dette har vært et utrolig flott prosjekt å jobbe med. Jeg kunne gjerne tenkt meg å gjøre dette igjen allerede neste år.
– Nå har både Island, Finland og Norge vært gjesteland de senere årene. Sverige har ikke søkt?
– Nei, jeg vet.
– Kanskje du må starte litt lobbyvirksomhet på den fronten?
– Hehe, ja det er definitivt verd å tenke på.