Maurits Hansen-prisen til Stein Sørensen

Maurits Hansen-prisen Nytt blod skal gå til "fjorårets beste krimdebutant", og Sørensen får prisen for sin roman "4".

Prisen er oppkalt etter mannen som mange mener er verdens første kriminalforfatter, Maurits Hansen (1794-1842). Sørensens debutroman har tittelen 4 og kom på Kolon Forlag i fjor.

Maurits-Hansen prisen ble delt ut på litteraturfestivalen Kongsberg Krim i helgen. Vinneren fikk et kunstverk og en god porsjon kriminallitterær ære.

«Sensasjonell»

Juryen skriver blant annet dette i sin begrunnelse for tildelingen:

«Den 41 år gamle sykepleieren Stein Sørensens 4 betegnes av flere kritikere som sensasjonell. Årsaken er i første rekke den enestående koblingen mellom en actionfylt historie og en uendelig rekke intellektuelle digresjoner som alle tar utgangspunkt i tallet 4. Det gjør boken til en leseropplevelse for langt flere enn ihuga krimelskere. Samtidig er den en spire til fornyelse av krimsjangere.»

«Gangsterroman»

Dette skriver forlaget om romanen: «Året er 2014. Kyrre Tanding sitter med en elektronisk fotlenke og soner siste delen av en dom for medvirkning til drap. Men han venter ikke på løslatelsen. Han venter på den uformelle straffen det kriminelle miljøet har idømt ham. Slik har han levd i snart 11 år. Nå orker han ikke mer. For å befri seg, må han våge å bruke det eneste maktmiddelet han har: sannheten. Om han forteller alt han vet, vil det ikke lenger ha noen hensikt å drepe ham. Historien er ødeleggende for Kyrre, men den er mer ødeleggende for de som truer ham.

4 er en gangsterroman fra Oslo, hvor kriminaliteten vever seg umerkelig inn i de lovlydiges liv. Romanen er lærd og folkelig, fortalt med stor troverdighet og bunnløs humor.»

Boken ble belønnet med terningkst 6 i Adresseavien.

Stein Sørensen (1976) er bosatt i Oslo, der han jobber som sykepleier ved infeksjonsavdelingen på Oslo Universitetssykehus. Våren 2013 avsluttet han en masteroppgave om tuberkuloseloven. Han er skribent og har publisert i flere større og mindre tidsskrifter. 4 er hans første roman.

Les også: Krimpris til Ingebjørg Berg Holm

 

Tidligere vinnere av prisen

Maurits Hansen-prisen er blitt delt ut siden 2009 og tidligere vinnere er:

2009 – Merete Junker

2010 – Knut Lindh

2011 – Alexandra Bevrfjord

2012 – Jørgen Brekke

2013 – Monika N. Yndestad

2014 – Gard Sveen

2015 – Lene Lauritsen Kjølner

2016 – Ingebjørg Berg Holm

 

(Forfatterfoto: Elen Sonja Klouman)