Drama-utgaven av Mark Haddons “The Curious Incident of the Dog in the Night-Time” på Apollo Theatre i London har tatt den vakre og triste romanen enda et skritt videre.
Tittelen på Mark Haddons roman fra 2003 må pugges, ellers klarer du ikke å huske den. Men så er du jo ikke Christopher Boone heller, femtenåringen som sliter med ”adferdsvansker”, men som kan alle hovedstedene i verden og alle primtall opp til 7057, og som er fortelleren i boken.
Drept hund
Christopher finner en natt naboens hund død, drept med en høygaffel, og inspirert av Sherlock Holmes bestemmer han seg for å etterforske saken. Etterforskningen viser seg å avdekke en rekke ting som ikke var ment for avdekking, og Christopher settes på prøver han i utgangspunktet ikke har forutsetninger for å mestre.
Boken har gått sin seiersgang verden over, også i norsk oversettelse med tittelen ”Den underlige hendelsen med hunden den natten”. Overføringen til norsk har gått helt fint, men overføringen til scenen har gått veldig fint.
Chistopher spilles av Mike Noble, og for å sitere en kollega: Det er en fyr vi kommer til å se mer til. Han spiller den vanskelige Christopher så det er en fryd. Du lider og jubler med ham der han kjemper seg gjennom noen dager hvor alt snus på hodet for ham og hans nærmeste.
Spesiell scenografi
Resten av ensemblet er også et resultat av klassisk britisk casting. Det er topp skuespillere i alle roller, men det er scenografien som er det essensielle ved oppsetningen. I et scenerom bestående av bare firkanter (helt i matematikkgeniet Christophers ånd) utspilles hele handlingen med kun lys, lyd og videoeffekter som ”kulisser”, og det funker så det er en fryd å se.
Hva feiler det Christopher egentlig? Har han en sykdom? På coveret til boken står det at han lider av Aspbergers syndrom, men i programmet til teateroppsetningen skriver Mark Haddon at han likte dårlig at forlaget skrev det. Selv sier han ingen steder at det er Aspbegers Christopher har. Alt Haddon skriver er at han har adferdsvansker. Parallellen til Saga Norén i tv-serien ”Broen” er åpenbar for oss skandinaver. Alle ”vet” at Saga har Aspbergers, men det nevnes ikke.
En nytelse
Det er National Theatre som har produsert forstillingen, med regi av Marianne Elliot, og stykket går for tiden altså på Apollo i Shaftesbury Avenue midt i West End. Skal du til London før jul så ta for all del turen. Stykket er en nytelse, Mike Noble er en mann vi kommer til å se mer til, og du går beriket ut etter drøye to timer i selskap med Christoopher, læreren Siobhan og skakkjørte foreldre og naboer i ”The Curious Incident of The Dog in the Night-Time”.