Wunderkammer

Nils Christian Moe Repstad (Foto: André Løyning)

Brage til Nils Chr. Moe-Repstad?

Onsdag kveld deles årets Brage-priser ut i Oslo. Konkurransen er som alltid knivskarp – ikke minst om statuetten for skjønnlitteratur. Skal man bedømme anmelderkorpset må det være stor sjanse for at prisen havner hos Nils Christian Moe-Repstad. Sjelden har vi sett så unisone superlativer til en norsk diktsamling som for Wunderkammer (27 kataloger).

wunderkammer_cover_300dpi-1Årets diktsamling av Nils Christian Moe-Repstad (f.1972) er den tiende i rekken. Nitten år gammel ble Moe-Repstad lam fra brystet og ned etter en stupeulykke under russetiden. Han debuterte i 1996 med samlingen «Nå». I 2003 fikk han Sørlandets litteraturpris og i 2013 ble han første gang nominert til Brageprisen, da for samlingen «Teori om det eneste».  Moe-Repstad har vært involvert i flere musikalske prosjekter, blant annet med musikerne Arve Henriksen, Jan Bang, Erik Honoré, Nils Petter Molvær og David Sylvian. Diktene hans er oversatt til fransk, italiensk, spansk, nederlandsk og dansk.

Tidenes tykkeste

Årets Wunderkammer er intet mindre enn tidenes tykkeste norske diktsamling. Verket består av hele 747 dikt, alle på tre verselinjer og fordelt over 27 kataloger. I alt 848 sider. Boka er kontemplativ, men likevel forførerisk lettlest – selv om den absolutt ikke er ei bok du bare kan pløye deg gjennom.

Nils Christian Moe Repstad. Foto: André LøyningI nominasjonen skriver juryen: – Moe-Repstad fyller sine personlige og poetiske språkrom med verselinjer og dikt som skinner, skremmer, tiltrekker og åpner opp. En fabelaktig og krevende utgivelse. Høstens anmeldelser har vært overstrømmende. Leserne har fulgt opp og Flamme Forlag har allerede måttet trykke et ekstra opplag.

«En bauta»

Av anmelderne merker man seg Merete Røsvik Granlund i Bokvennen Litterær Avis som skriver at samlingen vil stå som en bauta, ikke bare over forfatterskapet, men i norsk litteratur. Granlund mener at Wunderkammer bør være en sterk kandidat ikke bare til Brage, men også til Kritikerprisen og nominasjon til Nordisk råds litteratur pris. Professor Ole Karlsen skriver i Dag og Tid at Wunderkammer er et helt livsverk, enestående i norsk lyrikk og med et ambisjonsnivå som kan ta pusten av en stakkars kritiker.

Det er vanskelig å hente ut kun ett dikt fra denne mastodontiske diktsamlingen. Egentlig føles hele samlingen som ett eneste langdikt.

Vi forsøker likevel med dikt # 675:

Om dere finner meg død, vil det være i nærheten av en gåte i papir

og et stoff som ligner mørk materie: det som er skrevet er skrevet

og har sine titler, men heng et ark i vinduet og vent til det drypper

 

***

Nils Chr. Moe-Repstad, Wunderkammer (27 kataloger), (Flamme Forlag, 2016)
Foto: André Løyning

Les også: I fyr og Flamme i Akersgata.