Lyrikklista – mars 2024

Ingvill Hekne (foto: Anna-Julia Granberg - Blunderbuss)

LYRISK: Debutant Ingvill Hekne går inn i toppen av lista.

Det våres – også for lyrikken.

Hele fem nye samlinger av året er inne på lista. Fremst av disse er debutant Ingvill Hekne med Vi fødte aldri de barna. 

Ingvill Hekne (f. 1992) er utdannet psykolog, opprinnelig fra Hedmark. Til tidsskriftet Samtiden forteller hun:

– Jeg ville skrive en kollektiv fortelling i vi-form fordi jeg er drittlei av individfokus. Jeg tror alle trenger å i større grad fokusere på hva vi deler av vilkår, smerte og mulighetsrom. Det er motgiften mot å bli slukt av det ensomme navlemørket.

I et kort intervju med Leffes Lab utdyper hun:

– Den handler om Hora, Heksa og Mora, eller om måter å være kvinne på. Det er en kollektiv fortelling, skrevet i vi-form, det er et forsøk på å skrive frem et rommende felleskap. Vi følger kvinnelivet fra unnfangelse til død, hvordan vi tvinges inn i og forsøker å frigjøre oss fra kvinneformen. Og så har jeg stjålet historier fra alle jeg har møtt på.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe har uttrykt ønske om gjøre store endringer i norsk familiepolitikk for å få flere barn og yngre foreldre. Hun får lite hjelp fra de hamrende diktene til Hekne, til forlaget forteller hun:

– Kombinasjon av restriktiv innvandringspolitikk og ubarmhjertig sosialpolitikk kan kanskje resultere i færre barn i Norge. Personlig er jeg mer bekymra for hvilken verden barna vokser opp i, enn hvorvidt det fødes nok barn. (…) Kjernefamilien som konsept og praksis vekker både forakt og lengsel i meg. Så det handler vel om å skrive seg ut av en overveldelse. 

Høyt på lista finner vi også Guro Hoftun med Månelandinga, en vakker og manende diktfortelling om familiefaren som i 1969 bestemmer seg for å legge om fra gårdsdrift til turisme. Dette mens Apollo 11 er på vei mot månen. En samling varmt å anbefale.

Øverst på lista er det som før. Denne uka lanserte imidlertid Trygve Skaug sin nye diktsamling Jeg har venta sånn på deg. 

Kanskje våren tar fart.

Boklista for lyrikk: Mars – 2024

(alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.