Lyrikklista januar – tre nye inn

Krista Lien Indrehus (foto: Geir Mogen)

Tre nye diktsamlinger av året får plass på lyrikklista for januar. Tor Jonssons samlede, debutant Krista Lien Indrehus, samt Sumaya Jirde Ali med sin tredje samling.

Det er i år 70 år siden vi mistet Tor Jonsson (1916-1951) for egen hånd. Samlaget markerer dette ved å utgi Dikt i samling, som også inkluderer tidligere upubliserte dikt fra privatarkivet. Tor Jonssons korte liv bidro til at produksjonen ikke ble voluminøs, men han har likevel satt dypt avtrykk i norsk litteraturhistorie. Det er ingen stor overraskelse at nykommeren Dikt i samling havner nest øverst.

Blant de alt etablerte er det fjorårets komet, Karoline Brændjord som klatrer mest. Denne uka ble hun på en og samme dag, nominert til to høythengende litteraturpriser: Kritikerprisen og Tarjei Vesaas’-debutantpris.

Helt oppe på syvende plass finner vi debutant Krista Lien Indrehus (f. 1989) med dikt som mediteres rundt landskapene bestemødre har etterlatt oss, og som settes i relieff til nåtid: – en verden på vippepunktet hva gjelder klima, økologi og dyreliv.

På plassen etter Indrehus finner vi Sumaya Jirde Ali, med sin tredje samling. Hun gir stemme til de mange som satser alt på en ny tilværelse. Både til dem som lever videre, og til dem som havet tar.

Boklista for lyrikk: Januar – 2021

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.
WordPress Tables Plugin