Lyrikklista – desember 2023

Erlend O. Nødtvedt (foto: Bergen Offentlige Bibliotek)

LYRISK: «Bergen og der omkring». Over halvparten av de bestselgende diktsamlingene i julehandelen hadde utspring i det sentrale vestland.

Selv Nobelprisen var ikke nok til å flytte Hans Børli fra toppen av lyrikklista under fjorårets julehandel. Til gjengjeld var Jon Fosse inne med hele tre samlinger. En fjerde Fosse samling, Stein til stein (Samlaget, 2013), havnet så vidt det var utenfor.

Teller vi i hop, blir det hele åtte samlinger fra forfattere med utspring i «Bergen og der omkring».

Yngst av vestlandsdikterne er Erlend O. Nødtvedt (f.1984) fra Fyllingsdalen. Nødtvedt debuterte i 2008 med samlingen Harudes. For denne mottok han Ung Poesi-prisen. Senere er han tildelt en rekke utmerkelser, blant andre; Olav H. Hauge-stipendet (2019) og Mads Wiel Nygaards legat (2020).

Årets samling har høstet strålende kritikker. Olav Nygards seng er en poetisk gjenerobring av den tredjedelen av livet vi tilbringer sovende, en nokturn diktsuite om drømmer, mareritt, insomni og søvnparalyse, og tretten omveltende netter i en gammel mesters seng.

Anmelder Gro Jørstad Nilsen (Bergens Tidende) skriver: «Enestående diktsamling. Han ble kåret til en av landets ti beste forfattere. Denne boken beviser at det var et fremsynt valg. Noen dikt likner vuggesanger, andre er formet som bønn, og Erlend O. Nødtvedt opptrer som den reneste alkymist som smelter alt sammen til en rik og enestående diktsamling.»

Boklista for lyrikk: Desember – 2023

(alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.