Lykkelig inni krokene av hjertet

… det blir dagens sommergjest, Helene Heger Voldner, når hun kan samle gode, gamle venner rundt et bord.

Helene Heger Voldners hjerte banker i det daglige for bibliotek og Groruddalen litteraturfestival. Sommerferien byr på en fin tapas av geografi og topografi.

– Hvor tilbringer du ferien?

– Vi begynner med en tur til Danmark med en gjeng med gode venner. Resten av ferien er delt mellom late dager og bading på Tjøme, og fjelltur og hyttebesøk i Rondane og Gudbrandsdalen.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Bading og jordbær. Så mye som mulig av begge deler.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg har to nylige, fantastiske leseropplevelser, av den typen som liksom sitter igjen i kroppen. Sara Stridsbergs Kjærlighetens antarktis var grufullt fin, og Historien om Ásta av Jón Kalman Stefánsson klarte jeg ikke å legge fra meg. To nydelige bøker. Har planer om å lese mye i sommer, og skal i hvert fall lese Rachel Cusk sin trilogi, etter all den gode omtalen den har fått. Det gleder jeg meg til.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Aller helst på papir, men når det ikke går er det fint å kunne ty til papir eller lydbok. Men det blir aldri helt det samme som å holde papirboka mellom hendene.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Selvfisket torsk med nypoteter og sandefjordsmør. Og jordbær med fløte til dessert.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– De jeg har aller mest lyst til å få samlet er de man har i livet sitt, men som man ser for sjelden. De vennene som gjør at man blir lykkelig inni krokene av hjertet som man hadde glemt at fantes, og at lattermusklene spenner seg på steder man glemte at man hadde.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Det må bli til alle som var med å lage fjorårets aller morsomste festival, nemlig Groruddalen litteraturfestival. Det var mange som var involverte og som bidro, også var det noen som stod på litt ekstra. De fortjener en blomst både nå, og etter årets festival til høsten!

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Jeg er jo mest fan av å invitere folk til forståelse, men de som tror at Groruddalen består av no-go zones og ikke er et trygt område, og som ikke heller vil komme og bli kjent med alle de fine folka som bor der, de kan like gjerne ta seg en neve brennesle.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Jeg ville sørget for at det ble satset ordentlig på skolebibliotek. Det har skjedd utrolig mye bra med bevisstheten rundt folkebibliotek, og funksjonen de har som arenaer og møteplasser i lokalmiljøet. Skolebibliotekene burde få samme oppmerksomhet og helhetlig satsing. Så i stedet for å være redd for å gå inn på kunnskapsministerens område ville jeg ha løftet opp skolebibliotekene, ryddet opp i ansvarsområder, og sett det i en større, kulturpolitisk sammenheng.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Teskjekjerringa. Den råeste dama i norsk litteraturhistorie, som hamler opp med både dyr og gretne gubber. Et godt forbilde for oss som ikke rager så høyt over bakken, og en påminner om at det er rett og slett ikke størrelsen det kommer an på.

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– Der tror jeg jeg må låne en tittel på en bok av Vigdis Hjorth, som er veldig god, nemlig Fordeler og ulemper ved å være til. Oppsummerer livet godt, synes jeg.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Hvor fint kommer det til å bli i det nye hovedbiblioteket i Bjørvika?