Luiselli til Framtidsbiblioteket

Foto: Mimmo Frassineti

Valeria Luiselli er den neste forfatteren som leverer manuset til Framtidsbiblioteket i Oslo.

Den meksikanske forfatteren Valeria Luiselli er utnevnt som årets forfatter for Framtidsbiblioteket i Nordmarka i Oslo. Det gjør Luiselli til den tiende forfatteren som får levere manuskriptet sitt til det århundrelange kunstverket, etter navn som Margaret Atwood, Karl Ove Knausgård og Ocean Vuong.

Håper på overflod av kultur i 2114

Valeria Luiselli er en kritikerrost forfatter av både skjønnlitteratur og sakprosa. Både hennes bøker De vektløse og Arkiv over bortkomne barn er utgitt på norsk. Hun ble i 2014 hedret som en av National Book Foundations «5 under 35» og har mottatt en rekke priser for sine verk.

Valeria Luiselli sier blant annet dette om å levere manuskriptet til prosjektet:

«Jeg takket ja til denne nydelige invitasjonen om å bli en del av Framtidsbiblioteket fordi jeg, med alt jeg har av krefter og lengsel og forestillingsevne, håper at det i året 2114 vil finnes en overflod av musikkpartiturer, villhester, sangkor, oljemalerier, baobabtrær, astrologiske spådommer, knølhvaler, gamle og nye språk, blomstrende kjempekaktus, hender som skriver og øyne som leser.»

«Fengslende fortellerkunst»

Den skotske kunstneren Katie Paterson står bak kunstprosjektet, på oppdrag fra Bjørvika Utvikling. Paterson, som sitter i juryen, har følgende begrunnelse for å invitere Luiselli:

«Valeria Luisellis tekster vever sammen skjønnlitteratur og sakprosa, og utforsker temaene identitet, folkevandring og geografiske grensers gjennomtrengelighet. Med fengslende fortellerkunst utforsker hun humanitære kriser, som diasporaen av asylsøkende barn, samtidig som hun stiller dype spørsmål om påtvunget flukt og tilhørighet. Forfatterskapet til Luiselli er et inderlig krav om medlidenhet og innlevelse, og vi ønsker henne velkommen til Framtidsbiblioteket idet vi runder milepælen ti år.»

Stiftelsen Framtidsbiblioteket er en ideell stiftelse som har som formål å ivareta kunstverket i de neste 100 årene. Bøkene skal trykkes på boksider laget av de 1.000 trærne som ble plantet i Nordmarka i Oslo i 2014, og vil ikke bli tilgjengelige før i 2114.