Øystein Lie

Løper for livet.

Ukens forfatter løper. Og han er ikke den eneste som gjør det. Her er romanen om oksygenopptak og viktigheten av fire ganger fire-intervaller. Og om når en besettelse begynner å bryte deg ned. 

 

Forfatter: Øystein Lie (44)

 

Aktuell med: LØP – en roman om hvordan joggebølgen tok en mann – Kvalshaug forlag

Dette er en fortelling om fire ganger fire-intervaller, maksimalt oksygenopptak, kompresjonsstrømper til fem hundre kroner paret og hvem som bestemmer i et forhold, de små løgnene og hva som faktisk er viktig. Når går en besettelse over fra noe som beriker til å bli en avhengighet som bryter en ned?

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

PrintI 2008 fikk jeg en idé om å skrive om en bok som beskriver en person som er fiksert på en aktivitet. Jeg valgte løping fordi jeg liker å løpe, og at jeg fikk muligheter for en kroppslig research framfor å sitte foran datamaskinen – som skriving i seg selv krever mer enn nok av.

 

Tre favoritter:

Ian McEwan: Lørdag. Et presist, nøkternt språk – med setninger det er mulig å drikke av.

Gyrdir Eliasson:  Mellom trærne. Kanskje hans Ved sandelva er bedre, men det var denne boken jeg leste først – en forfatter som kan sies å være en slags eksponent for knusktørr surrealisme – hvis slikt finnes.

Vigdis Hjorth: Om bare. Hun skriver med urhjernen.

 

Uslipt diamant:

Oliver Opheim – Mann går på bar. Ikke bare fordi han skriver på samme forlag, men fordi han skriver godt – og fyren er i begynnelsen av 20-årene.

 

Sist leste bok:

Torgrim Eggen – Manhattan. Kunne like gjerne nevnt Berlin som jeg nå leser parallelt sammen med en del andre bøker –  fordi Eggen skriver både klokt og morsomt.

 

Hvordan jobber du?øystein lie

I LØP hadde jeg en vag anelse om hva romanen skulle handle om, men ble like overrasket (både i positiv og negativ forstand) hver gang jeg satte meg foran Mac’en eller noterte for hånd, fordi fortellingen og ordene fløt en annen vei når jeg hensatte meg i skrivetilstanden. Jeg skrev romanen over alt – på reiser, hjemme, på kafeer – med og uten penn – og over lang tid, fordi jeg til vanlig er frilans journalist og fotograf, og måtte tjene til livets opphold som det heter.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Her foretrekker jeg den virkelige verden, samboeren min!

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Aner ikke.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Kolera. Vidar Kvalshaug, forleggeren, sa jeg burde være på sosiale medier og da ble det slik, han er jo sjefen. Han ramset opp mange steder der ute, som Twitter og Instagram, men jeg nøyde meg med Facebook.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: www.ted.com

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? At Knausgård og Solstad i det hele tatt skulle gidde å treffe meg, ser jeg på som så usannsynlig at det er vanskelig velge. Et eventuelt slikt valg ville ført til at jeg hadde funnet på en hvit løgn for ikke å møte opp.