25 år siden muren falt og jernteppet ble løftet: Her er et knippe DDR-bøker og -filmer.
Murens fall ble også begynnelsen på en rask slutt for statssosialismen, Stasi og prosjektet DDR. Men den lukkede staten er fremdeles med oss mellom permer og på filmrullene.
Derfor er det kanskje på sin plass å se på et knippe bøker og filmer om landet som var med oss litt over 30 år av historien – og så forsvant. Vi presenterer i dag en liten «sixpack» det kan være verdt å sjekke ut, vel vitende om at det finnes atskillig mer der ute.
Uwe Tellkamp: Tårnet
(Oversatt av Isak Rogde, Forlaget Press 2009)
Tårnet er Tellkamps kanskje mest kjente roman, og omhandler de siste årene i Øst-Tyskland før Berlinmurens fall. Undertittelen ‘Historier fra et sunket land’ står som en god forklaring om hva boken dreier seg om, nettopp hvordan hverdagslivet fortonte seg for borgerne i det sunkne landet Øst-Tyskland. Tellkamp, som selv er oppvokst i Øst-Tyskland, skildrer livet til borgerne i øst. Som lesere får vi et eksklusivt innblikk i hverdagslivet i øst hvor det er de politiske bekymringene som overvåkning, sensur og Stasi preger tankegangen til den vanlige mannen i gata.
Astrid Sverresdotter Dypvik: Det var DDR – Forteljingar om eit nedlagt land.
(Samlaget, 2012)
I denne boken møter vi flere forskjellige folk med forskjellige historier, alle fra livet i DDR-tiden. Vi møter Stasi-medarbeidere, medlemmer i kommunistpartiet og ofre for det brutale diktaturet. Dette er ikke en historisk fremstilling, men heller en dokumentarisk fremstilling av livet i DDR beskrevet gjennom de hverdagslige historier både fra regimets tjenere og regimets ofre. Historiene gir et levende bilde av frykten som gjennomsyret samfunnet. Svært fascinerende lesning som gir nye perspektiver på det lukkede samfunnet i øst.
Anna Funder: Stasiland
(Oversatt av Jorunn Carlsen, Cappelen Damm 2011)
I denne dokumentaren møter vi mennesker som på ulike måter fikk livene sine berørt av Stasi – det hemmelige politiet i DDR. Stasiland omhandler i stor grad mennesker som gjorde motstand mot kommunistregimet og mennesker som arbeidet for Stasi. Gjennom en rekke intervjuer viser forfatteren hvordan systemet kontrollerte og manipulerte borgerne. Denne dokumentariske fremstillingen gjør Øst-Tysklands 40 år lange historien menneskelig og personlig. De ulike skjebnene danner et bilde av hvordan det var å leve under den massive overvåkningen og undertrykkelsen. Boken er rik på dramatikk, sorg og mennesker som fremdeles har problemer med å akseptere murens fall.
Filmens verden
De andres liv (org.tittel: Das leben der andren, 2006)
I denne filmen møter vi Stasi-kapteinen Gerd Wiesler som får i oppdrag i å overvåke kulturpersonligheten Georg Dreyman. I denne oscarvinnende filmen får vi et innblikk i Stasis omfattende overvåkning, og DDRs undertrykkelse av individets rettigheter for å fremme kommunistiske idealer.
Goodbye, Lenin (2003)
Muren faller, og alle er glade. Alex er derimot i villrede. Hans mor falt i koma da Øst-Tyskland fremdeles stod, og når hun våkner er muren falt og Tyskland samlet. Legene forteller at moren mest sannsynlig ikke vil overleve et nytt hjerteattakk, og at det er Alex sin jobb å skjerme henne fra alt stress. Dette betyr at Alex må skjule at morens elskede Øst-Tyskland har falt. En varm film, om de store forandringene og den nye livssituasjonen.
Octopussy (1983)
Ingen liste over filmer og bøker fra den kalde krigen er komplett uten å nevne James Bond. Denne James Bond-filmen markerer ikke bare Roger Moores siste opptreden som agent 007, men også Bonds første og siste besøk i Øst-Tyskland. Ja, store deler av filmen finner sted i India, men det betyr ikke at man ikke kan sette pris på en snarvisitt inn i DDR. Det er jo tross alt i Øst-Tyskland Bond oppdager russernes onde hensikter om å kaste Europa ut i enda en verdenskrig og hvor han hevner agent 009s mord. Nok en gang kan vi takke Bond for å ha reddet verden fra de onde russerne.