I Leopold Blooms fotspor

James Joyce skrev "Ulysses", men i hvilken by foregår handlingen? Det er et av spørsmålene i ukens quiz.

I dag er det Bloomsday, og det skal feires. Spesielt i Dublin, men også i Oslo.

For James Joyce-fans verden over er 16. juni årets høydepunkt. Det er dagen da handlingen i Ulysses, hovedverket til den irske forfatteren, utspiller seg.

 

Joyces mest kjente verk, Ulysses, utgitt i 1922, følger en dag i livet til de to hovedpersonene, Leopold Bloom og Stephen Dedalus. Dagen er 16. juni 1904, og stedet for handlingen er Joyces hjemby Dublin. Ulysses regnes som et litterært mesterverk, og var banebrytende og kontroversielt da den ble utgitt.

 

Bloomsday i Dublin

I ettertid har Joyce-elskere gitt 16. juni navnet Bloomsday, etter nettopp hovedpersonen Leopold Bloom, og dagen feires fortsatt, 95 år etter utgivelsen. Bloomsday er blitt en feiring av James Joyces liv og forfatterskap, og den ble markert første gang i 1954.

16. juni er en stor dag i litterære kretser verden over, men aller mest i Joyces hjemby Dublin, der flere hundre entusiaster deltar i en ukelang festival fra 10. til 16. juni hvert år. Deltakerne ikler seg tidsriktige klær fra begynnelsen av 1900-tallet, og følger Leopold Blooms rute rundt om i byen. Andre aktiviteter er pub til pub-tur, høytlesning fra boken (noen hardbarkede fans har også arrangert maratonlesninger fra boken, enkelte har vart i hele 36 timer!) Og selvfølgelig legger de turen innom Davy Byrne’s pub, slik Leopold Bloom gjorde 16. juni 1904.

 

… og i Oslo

I Oslo feirer The Norwegian Irish Society Bloomsday på Ibsenmuseet. Der vil blant annet Irlands ambassadør, Karl Gardner, fortelle om Ulysses og verkets forbindelser til dagens Irland. Det blir også dramatisering av utdrag fra verket og anledning til å mingle med andre Joyce-elskere.

The Irish Society oppfordrer også folk til å iføre seg tidsriktige klær, for å gjøre feiringen ekstra spesiell på Bloomsday.

 

Du kan lese mer om arrangementet i Oslo her