Rekordbesøk på bibliotekene

Foto: Nasjonalbiblioteket

Aldri har vi lånt flere bøker enn i 2016.

Med hele 24 millioner innenfor dørene på de norske folkebibliotekene i 2016 er rekorden et faktum. Og aldri før er det blitt lånt ut mer skjønnlitteratur til barn og unge.

Med 47.000 arrangementer på landets bibliotek har også aktivitetsnivået økt til nye høyder. Dette kommer frem i KOSTRA-statistikken (Kommune-Stat-Rapportering), som er offentliggjort av Statistisk Sentralbyrå.

Fornøyd kulturminister. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

– Dette er svært gode nyheter og gledelige tall. Statistikken viser at de norske folkebibliotekene har møtt den nye mediehverdagen og de politiske satsingene som ligger i den nye bibliotekloven og Nasjonal bibliotekstrategi på en god måte, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

 

Barnebøker lånes mest

– Så mange har vi aldri telt før. Politikerne ba bibliotekene bli en plass der folk møtes. Dette viser at vi har klart det, sier direktøren for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre til NTB.

Gjennomsnittlig var alle nordmenn fire og en halv gang på biblioteket i fjor.

Og det er barnebøker som er de mest populære låneobjektene. Vi lånte mer enn ni barnebøker per innbygger i Norge i fjor.

– Bibliotekene har prøvd å få barn til å lese og låne bøker. Det har vi fått til. Det er over tjue år siden sist vi lånte ut så mange bøker til barn, sier Sira Myhre.

 

Mest populære kulturtilbud

Fornøyd direktør: Aslak Sira Myhre. Foto: Nasjonalbiblioteket

Statistikken viser at Folkebibliotekene er det kulturtilbudet folk i Norge benytter seg mest av. Besøket øker for fjerde år på rad, og med 24 millioner besøk har det aldri vært målt en høyere tilstrømning til bibliotekene. I tillegg øker også både antallet arrangementer og deltagere på disse.

– Med mer enn 1,1 millioner deltakere på arrangementene nærmer bibliotekene seg publikumstallene til eliteserien i fotball, sier en svært fornøyd nasjonalbibliotekar.

Nasjonalbiblioteket har telt besøk og utlån helt siden 70-tallet.

– Mange tror vi leste flere bøker den gangen, før data og internett. Disse tallene viser at det ikke stemmer. Folk låner flere bøker i dag, sier Sira Myhre.

I 1974 brukte hver fjerde nordmann biblioteket. I fjor gjorde nesten halvparten av oss det.

 

Du kan lese mer om statistikken på bibliotekutvikling.no. Nasjonalbiblioteket offentliggjør hele folkebibliotekstatistikken i begynnelsen av juli.