Krimfestival med 65 forfattere

Torkil Damhaug (Foto: Agnete Brun)

– Krimsjangeren har fått hevet sin status betraktelig, fastslår festivalsjef Knut Gørvell. – En av dem som har ført kriminalromanene opp til det høyeste litterære nivået er årets festivalforfatter Torkil Damhaug (bildet).

I morgen er det klart for den åttende Krimfestivalen i Oslo, og festivalen kan melde om rekordmange forfattere på programmet. Den svenske krimdronningen Camilla Läckberg er en av headlinerne på en plakat med hele 65 forfatternavn.

– Kriminallitteraturens plass har endret seg. Da Gunnar Staalesen ga ut sine første krimromaner på syttitallet, kom de ut rett i pocket. Innbundne bøker var forbeholdt mer litterære sjangre, forteller  I vår tid går sjangerne mer over i hverandre og kriminallitteraturen har fått mye mer status. Flere kritikere fremhever enkelte kriminalromaner som noe av den beste litteraturen som skrives, understreker Krimfestival-sjef Knut Gørvell, og trekker frem årets festivalforfatter Torkil Damhaug som en av dem som har ført kriminalromanene opp til det høyeste litterære nivået.

Nordisk fokus

De siste årene har vært en gullalder for nordisk krim, og Krimfestivalen ønsker å utforske dette fenomenet og sette nordisk krim inn i et internasjonalt perspektiv. Dette preger også årets festivalplakat. Den svenske krimdronningen Camilla Läckberg fronter en sterk svensk tropp på hele 11 forfattere – blant dem Anders de la Motte og Arne Dahl.  i tillegg kommer danske Anne Mette Hancock og islandske Yrsa Sigurdardottir.

TREKKPLASTER: Camilla Läckberg (foto: Magnus Ragnvid)

– Det er et paradoks at vi som lever i verdens rikeste og tryggeste del av verden, elsker å la oss pirre av vold og død. Men vi gjør det i bøker og TV-serier. Kanskje skyldes fascinasjonen først og fremst at dette er fiksjon som angår oss, som speiler vår tid og som ligger tett opp til en virkelighet som er viktig og skremmende, undrer Gørvell.

Gardner og Dugoni

Så å si hele det norske A-laget er på plass, inkludert Gunnar Staalesen, Trude Teige, Torkil Damhaug, Tom Egeland, Unni Lindell, Jørn Lier Horst, Anne Holt og Hans Olav Lahlum. Fra USA kommer to av verdens mestselgende forfattere: Lisa Gardner og Robert Dugoni. Fire forfatterne tar turen over fra det britiske øyriket.

Den første Krimfestivalen ble avholdt i 2012. Festivalen ble umiddelbart en stor suksess og avisen The Guardian har trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.

SISTE FORBEREDELSER: Mye skal på plass for Knut Gørvell før festivalstart. Et lik, for eksempel.

Torkil Damhaug festivalforfatter
I 2014 begynte Krimfestivalen å utpeke en Festivalforfatter, en forfatter det skulle være særlig fokus på. Karin Fossum ble da den første Festivalforfatteren. Året etter var det Gunnar Staalesen, deretter var det Jo Nesbø, Jørn Lier Horst og Unni Lindells tur. I år har festivalen altså valgt Torkil Damhaug som Festivalforfatter. Damhaug er en av de få som har vunnet Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger.

Krimfestivalen byr på over 50 forskjellige arrangement og alle har gratis inngang.
I tillegg til forfatterintervjuer og paneldebatter kan du oppleve en kriminalkomedie spesialskrevet for festivalen av Knut Nærum. Du kan også være blant de første som får se en episode av Wisting – en av tidenes dyreste norske tv-serier, som bygger på to av Jørn Lier Horsts romaner.

12 forlag

Cappelen Damm, Tanum og Krimklubben er hovedarrangører av Krimfestivalen. Festivalen blir også i år arrangert i samarbeid med Rivertonklubben, Oslo Nye Teater Centralteatret og 11 forlag i tillegg til hovedarrangør Cappelen Damm: Aschehoug, Gyldendal, Kagge, Vigmostad & Bjørke, Capitana, Bazar, Kolon, Vega, Panta, Gursli Berg og Gloria. Det blir også arrangement hos Tanum Karl Johan, og Norli Universitetsgaten. Dagbladet er festivalens mediepartner.

 

(Hovedfoto: Agnete Brun / Cappelen Damm)