– Artig at Stordalen lager et Bonnier-imprint

VIL IKKE KOMMENTERE KJØPESUM: Håkan Rudels (foto: Klara Leo)

Bonnier-topp Håkan Rudels velger å ta Stordalens siste ”tyveri” humoristisk – i hvert fall utad – og hevder at han bare er passe interessert i Strawberrys videre planer.

Mandag ble det kjent at Rebecka Leffler, tidligere CEO i Bonnier Books Nova, er ansatt som ny CEO i Strawberry Publishing AB. Det var den fjerde rekrutteringen Stordalen & Co gjorde fra Bonnierförlagen. Da Strawberry Publishing gjorde sitt inntog i Sverige i februar vekket det betydelig oppsikt da de ansatte to av Sveriges ledende forleggere, Karin Linge Nordh og Anders Sjöqvist, og salgs- og markedssjef Sara Lindegren – alle fra Bonnier-eide Forum.

«Bonnier-imprint»?

– Det er jo faktisk litt artig at Petter Stordalen bygger et Bonnier-imprint, sier Bonnierförlagens toppsjef Håkan Rudels til fagbladet Svensk Bokhandel.

– Jeg har jobbet med Rebecka i mange år og har stor tillit til henne. Så det er trist at hun slutter, sier Rudels, som ikke tror den siste rekrutteringen vil skape like høye bølger som de tre første: – Det er uansett slik at jo tettere man er på den daglige virksomheten, desto mer ståk blir det i organisasjonen man forlater. I Forum sto plutselig mange forfattere uten forleggere og vi måtte raskt kunne fortelle dem hvem til skulle jobbe med i stedet. Når det gjelder en overordnet sjef, blir ikke like mange berørt på samme måte, sier Rudels.

– Kan knapt tape

Han har følgende spådom om hva som skjer videre:

– Det blir vel som i Norge. Åpenbart slutter noen i et og annet forlag og begynner hos dem. Kanskje kjøper de noen forlag. Men jeg har egentlig ingen anelse og er bare passe interessert. Et nystartet forlag med mye penger kan knapt tape de første par årene. I den fasen henter de ansatte fra andre forlag og henter spennende forfattere. Deretter er det konkurranse på vanlig vis. I 2021 er Strawberry et forlag blant andre forlag, sier Rudels til SvB.

Misliker personfokuset

Håkan Rudels misliker personfokuset på topp-skikkelsene i de involverte selskapene:

– Jeg forstår at dere og andre skriver om dette, og at det er spennende at en ny aktør rører om i gryta, men jeg synes at det er uheldig at det fokuseres for mye på navn som Stordalen, Tellander og Rudels i disse artiklene. Det er tross alt forfatterne som er fundamentet i vår bransje. Det er trist hvis det skrives mindre om de personene som faktisk er årsaken til at vi finnes.

 

(Foto: Klara Leo / Bonnierförlagen)