Krim og spenning på Mammut

EKSPORTSUKSESS NUMMER 1: Jo Nesbø. (Foto Thron Ullberg/Salomonsson Agency)

BOK365 anbefaler Mammut-bøker, og i dag har vi noen krim-godbiter til dere. Lykke til på salget.

Her er noen av våre anbefalinger i kategorien «Krim og spenning».

 

Øistein Borge: Det som aldri dør (Font)

Øistein Borges andre roman om Bogart Bull begynner med et drap på to norske turister i Nord-Irland, og Bull, som er i landet og besøker sin morfar, kobles inn i etterforskningen. Etter hvert kommer det flere drap, og sakene viser seg å ha føringer tilbake til den blodige konflikten i Nord-Irland på 70-tallet.

Det som aldri dør er en solid thriller, og den hardt prøvede Bull er en fyr du blir glad i og fascinert av. Når også handlingen han kastes inn i er drivende godt skildret, blir det veldig bra.

Les BOK365s anmeldelse her

 

Jo Nesbø: Tørst (Aschehoug)

Jo Nesbøs ellevte roman om Harry Hole er en av de bedre.

Denne gang slår uhyggen ned i form av en fyr som er i besittelse av et jerngebiss og biter halsen over på damer som nettopp har vært på Tinder-date. Vedkommende viser seg å være en vampyrist, som drikker ofrenes blod, og mye tyder på at en gammel kjenning er involvert. Harry blir tvunget ut i felten igjen, så nødig han enn vil.

Og denne gang er Jo Nesbø i storform. Tørst er en svært vellykket Hole-thriller. Den er full av underliggende uhygge, men også av humor, praktfulle karaktertegninger og herlig musikk. Og selvfølgelig av Harrys demoner, både i form av spritflasker og døde venner – og fiender.

Les BOK365s anmeldelse her

 

Pierre Lemaitre: Camille (Aschehoug)

Politimannen Camille Verhoeven bor og jobber i Paris. Han er 1,45 høy, skallet og ikke spesielt vennlig. Dessuten utsettes han til stadighet for forbrytelser mot sine nærmeste, som regel utført av noen som vil ham vondt. Dette er tredje og avsluttende bok i den brutale, men velskrevne serien om Camille.

I Camille er det Verhoevens nye flamme Anne som er på feil sted til feil tid. Hun havner midt oppi et ran i en gullsmedforretning og blir banket opp og grovt mishandlet av ranerne. Hun overlever ved et mirakel, men Verhoeven skjønner raskt at ranerne kommer til å fullføre jobben med å drepe henne for ikke å bli identifisert …

Verhoeven er noe helt for seg selv, og tegningen av ham er noe av det som gjør disse bøkene. Med en morsbinding som neppe er sunn, går han til felts mot brutale forbrytere både innenfor og utenfor politiets rekker. Spesielt populær er han ikke, og hans arroganse og egenrådighet skaffer ham mange uvenner – og noen fiender.

Les BOK365s anmeldelse her

 

Ken Follett: Den evige ilden (Cappelen Damm)

I denne mursteinen av thriller-mester Follett skal vi til 1500-tallets England – og Frankrike … og Spania og Karibia. Og til religionskriger og maktkamp i både Europa og den nye verden.

Og vi er i en tid vi elsker å lese og høre om. Henrik VIIIs protestantiske datter Elizabeth og hans katolske datter Maria (den blodige) står på hver sin side i kampen mellom protestanter og katolikker. Og litt senere forsøker Elizabeths kusine Maria Stuart å sikre seg den engelske tronen.

Og her er halshugginger, kjetterbrenning, intriger, sjøsprøyt, slag og slåssing så sidene nesten vender seg selv.

Hovedperson i det store persongalleriet er unge Ned Willard, som kastes inn i spillet og blir en betrodd medarbeider av Elizabeth. Det passer dårlig når piken han vil gifte seg med står på den andre siden.

Gjør deg klar til flere ukers eventyrlig selskap med Ned og alle de andre typene i Folletts svært lesverdige murstein.

 

Tom Egeland: Lasaruseffekten (Aschehoug)

Tom Egeland er en produktiv herre, og nye bøker strømmer årlig fra forfatterens hånd. Til glede for hans mange lesere.

I Lasaruseffekten leter vår arkeologvenn Bjørn Beltø etter «De dødes bok», et babylonsk-egyptisk, mystisk oldtidsverk. Men han er ikke alene om det. Og han snubler snart over mer moderne og minst like skumle saker. I USA forskes det på hva som egentlig skjer med oss etter døden? Har vi en sjel som lever videre?

Som vanlig er det altså ikke bare Beltø som er på jobb. Her er både en mystisk munkeorden og ganske gærne vitenskapsmenn på ferde. I hælenme på en stadig mer forvirret Beltø.

Lasaruseffekten er en svært lesverdig Beltø-roman, selvsagt best egnet for dem som like krim med koder og gamle manuskripter.