Gullpennen til Kjetil Rolness

Kjetil Rolness er tildelt Riksmålsforbundets pris Gullpennen 2016, for sitt gode språk.

Riksmålsforbundet deler hvert år ut tre priser for godt språk i mediene. Gullpennen for 2016 er tildelt Kjetil Rolness, mens Lytterprisen går til Lisbeth David-Andersen i NRK P2 og TV-prisen til Yama Wolasmal i TV2.

 

– Det de alle har felles, er en forbilledlig språkbruk, sa Sverre Martin Gunnerud fra Riksmålsforbundet under prisoverrekkelsen i Oslo mandag.

 

«Årets prisvinner, Kjetil Rolness, mestrer det å ytre seg på alle meningsplattformene i det nye medielandskapet på en imponerende måte. Han har i mange år vært en engasjert og ’leken’ skribent i de etablerte mediene, først og fremst som lørdagskommentator i Dagbladet. Han er kjent for en frekk og uredd stil, der han kombinerer akademisk etterrettelighet med en slående, velformulert retorikk», heter det i juryens begrunnelse.

 

– Det er stas å få denne prisen, sier Kjetil Rolness til Aftenposten.

– Min første tanke var: Jøss, skriver jeg riksmål? Den neste var: Jøss, gir de priser til ubehøvlede nordlendinger. Men når jeg ser på tidligere vinnere så er det en imponerende rekke sterke navn som jeg har stor respekt for.

 

De ettertraktede riksmålsprisene har lange tradisjoner. Lytterprisen ble utdelt første gang i 1960, og Gullpennen ble innstiftet i 1985 da den ble tildelt Arne Hestenes.

 

Foto hovedbilde: Stig Michaelsen