Klar med nytt storverk

Jon Fosses «langsame prosa» har resultert i et nytt storverk. Atskillig mer omfangsrikt enn Andvake-trilogien, og med et helt nytt persongalleri. Vi snakker om syv bøker fordelt på tre bind, med den ensomme og aldrende maleren Asle i sentrum for fortellingen.

Septologien er tittelen, og den er ferdig skrevet. Det gjenstår bare litt korrektur og småpussing, men vi får ikke se den før neste høst. Da kommer første bind samtidig på en rekke språk. Dette første bindet er på cirka 600 sider, og når alle de tre bindene er utgitt kan vi se frem til 1550 sider Fosse-prosa. Uten et eneste punktum.

– Ja, Jeg har nå putla med denne langsame prosaen i noen år, men det at det ikke er noen punktum, betyr ikke at dette er vanskelig å lese altså. Jeg føler at det flyter fint. Det er syv store tekstblokker, med replikker. Men det flyter altså. Jeg tror ikke du vil oppleve det som en vanskelig tekst, sier Fosse til BOK365.

Asle og Asle

Vi møter forfatteren for å snakke om Septologien, Frankfurt 2019, priser og skriving. Du kan lese et lengre intervju med ham i BOK & Samfunn over sommerenMen litt om om det nye storverket får du også her:

I Septologien møter vi Asle, en aldrende maler som har isolert seg på et sted som heter Dylja. Han har bodd lenge avsides, og han har mistet kvinnen han var glad i. Men han snakker fremdeles med henne. Og så har han en kamerat som bor i byen. Mange vil kjenne igjen stedsnavnene fra Andvake-trilogien, der både oppdiktede Dylja og byen Bjørgvin, som ligner veldig på Bergen, er med. Og kameraten bor altså i Bjørgvin.

– Kameraten heter også Asle, sier Jon Fosse og smiler. – Han er også maler og de to har veldig mye felles. De ligner hverandre, men er likevel veldig ulike. Noe faller sammen og noe ikke.

Jul i Instefjord

Leserne kan også se frem til å bli kjent med Dylja-Asles nabo Åsleik. Han er fisker og eier en sjark. Han har en søster også. Guro heter hun, en av to Guro-er i romanen, og hun bor i Instefjord. Selveste julaften legger Asle og Åsleik ut i sjarken for – etter mye overtalelse – å feire jul hos Guro.

– Hun vil at Asle og Åsleik skal feire høytiden hos henne, men Asle vil vanligvis ikke det. Bortsett fra akkurat denne julen da …

Asle er maler. Er han en anerkjent maler?

– Han er en god kunstner, men han er ikke anerkjent ute i kunstverdenen. I eget selvbilde er han god. Og han har en gallerist i Bjørgvin som hjelper ham.

Skrivetvang

Den prisede forfatteren skriver hele tiden, og begynner klokken fem om morgenen. Hver dag. Enten det er i kunstnerboligen Grotten, i huset på Frekhaug nord for Bergen eller i huset han og familien har utenfor Wien.

– Jeg har aldri unnet meg den luksusen å ha slik «writers block», sier Fosse. – Tvert imot har jeg en slags skrivetvang. Jeg skriver og skriver. Det kommer lett til meg, tekstene kommer til meg, og jeg kommer nok til å fortsette å skrive for å klare meg i livet, sier han.

Nordisk råd

Jon Fosse fikk Nordisk råds litteraturpris i 2015, og uttrykte stor glede ved det. Har prisen hatt noen betydning for skrivingen videre?

– Nei. Skrivingen har sin egen plass. Den blir ikke påvirket av ytre ting. Den kunne bli påvirket av alkohol, det er så, men den blir ikke påvirket av dårlig kritikk eller god kritikk, eller av priser og ikke priser. Det har ikke noe å si. Jeg ble glad for prisen, men hadde ikke blitt veldig skuffet om jeg ikke hadde fått den. Jeg har hatt så mye medgang med dramatikken min at det hadde vært helt greit. Men jeg har vært nominert en gang tidligere, for Morgon og kveld, og da prisen gikk til Jan Kjærstad og ikke meg ble jeg skuffet. Det er sjelden jeg blir skuffet, men jeg mente det var en veldig god roman. Det mener jeg fortsatt.

… og Nobel

– Du nevnes årlig når det stunder mot den virkelig store prisen også. Hva tenker du om ditt kandidatur til Nobelprisen.

– Jeg kan ikke kommentere det. Jeg vet jo ikke om jeg virkelig er noen kandidat eller om det bare er noe dere skriver. I beste fall er jeg med, og da vil jeg ikke kommentere det, sier Jon Fosse.

Uansett blir det ikke noen Nobelpris i år. Den skal ikke deles ut i 2018. Men neste år er trolig Svenska Akademien på banen igjen, og da har nok medlemmene fått med seg at også Jon Fosse har et nytt storverk på gang.

Ligner livet

Og neste høst kan vi alle sammen lese om den aldrende, isolerte kunstneren, som driver med sitt. Siden Jon Fosse også er en voksen kunstner som driver med sitt, vil mange helt sikkert spørre seg hvor mye Jon Fosse det er i denne Asle. Så vi spør.

– Ingenting, sier forfatteren. – Og det er sant. Folk tror det vel ikke, men det er sant. Det kan ligne på mitt liv, men de ligner på ditt også. Og hans og hennes. Jeg får ikke til å dikte mitt eget liv. Landskap, erfaringer og tanker er med, men det må diktes. Jeg skriver om livet på Vestlandet,men jeg dikter det frem. Det ligner nok både på det ene og det andre når jeg er ferdig, men det ligner først og fremst på Vestlandet, sier Jon Fosse.

Første bind av Septologien kommer i oktober neste år.

 

(Foto: Atle Nielsen)