Klar for «Koke bjørn»

SPILLER HOVEDROLLEN: Gustaf Skarsgård får hovedrollen i "Koke bjørn". Her er han i rollen som Karl-Oskar i "Utvandrerne" fra 2022. (Foto: Agnete Brun / SF Studios)

Gustaf Skarsgård spiller hovedrollen når Disney+ filmatiserer Mikael Niemis store roman «Koke bjørn» – som sin første, nordiske dramaserie.

Etter storfilmen «Utvandrerne» vender Gustaf Skarsgård tilbake til samme tid, nemlig 1850-årene. Men denne gangen byttes Småland og Nord-Amerika ut med Øvre Tornedalen, når Disney+ filmatiserer Mikael Niemis store roman Koke bjørn – som sin første, nordiske dramaserie.

Gustaf Skarsgård spiller presten Lars Levi Læstadius, som sammen med samiske Jussi etterforsker et mystisk dødsfall sommeren 1852.

Det er norske Trygve Allister Diesen som står for regien, og Disney har sluppet flere andre navn i rollebesetningen. Ikke minst er vår egen Ane Dahl Torp med, og det samme er svenske Pernilla August, Magnus Krepper, Simon J Berger, Jonas Karlsson, Johan Widerberg og Sigrid Johnson – samt finske Tyra Wingren.

Liker historiske dramaer

Gustaf Skarsgård har som nevnt mye erfaring med å spille inn scener der 1850-årene får være rammen rundt. I den nye filmatiseringen av «Utvandrerne» spilte han hovedrollen, som Karl-Oskar.

– Ikke ring meg hvis handlingen ikke er lagt til 1800-tallet, sier Skarsgård og ler.

– Nei, men tull til side. Jeg liker veldig godt å medvirke i historiske dramaer. De fleste rollene mine har ikke vært i nåtid – og jeg kunne tatt en doktorgrad i skitten sminke på film, sier mannen som også er kjent for en stor rolle i den internasjonale TV-serien «Vikings».

Lars Levi Læstadius grunnla vekkelsesbevegelsen læstadianismen, og han var en tidvis kontroversiell person i løpet av sin levetid. I Niemis roman har forfatteren tatt noe fra Læstadius liv – men samtidig er det en høyst fiktiv fortelling som rulles ut. Skarsgård synes uansett det er en spennende karakter som har stått modell for hans nye rolle.

– Han skrev mye – og han var en ekstremt intellektuell teolog, slår han fast.

Medvirker i ny film i sommer

Denne sommeren blir Gustaf Skarsgård å se i Christopher Nolans nye storfilm, «Oppenheimer», om «atombombens far», Robert Oppenheimer. Filmen har premiere 21. juli.

– Det var utrolig. Nå er det likevel sånn at du ikke skal blunke to ganger mens du ser filmen, for da misser du meg kanskje. Men det var utrolig spennende å bare være der, og få se disse mestrene på jobb, sier den svenske skuespilleren om erfaringen.

I denne filmen har Gustaf Skarsgård rollen som den tyske vitenskapsmannen Hans Bethe. Og selv om rollen hans er liten, er han altså svært fornøyd med innblikket han fikk i filmmaskineriet. Han sier videre:

– Vi hadde de beste – i ulike felt – på plass, noe som skaper en veldig avslappet atmosfære. Det skapte et slags fellesskap som man ellers bare opplever på frigruppeteater.