Modern love

Frode Grytten - Foto: Forfattersentrum, Paul S. Amundsen

Lyrisk: Kjærlighet i ny tapning. Diktantologi med nyskrevne og senere års utgitte, dikt om kjærligheten.

– Trenger vi flere bøker om kjærlighet? – Menneskenes hjerter forandres aldeles intet, skrev Sigrid Undset. Dette spør de to forlagsredaktørene Tiril Broch Aakre og Karen Forberg om i innledningen til den nettopp utkomne diktantologien Ekte Kjærlighet.

Svaret gir de selv: – Forandres gjør omgivelsene våre, vilkårene for kjærligheten – og uttrykkene for den.


Tiril Broch Aakre og Karen Forberg (Red.):
Ekte Kjærlighet
Diktantologi
Vigmostad & Bjørke
110 sider

I erkjennelse av dette har de to satt seg ned med dikt som i hovedsak er skrevet i løpet av de siste ti årene, det eldste er Geir Gulliksens Om jeg drømte fra 2006. Ikke nok med det og for å være helt sikre på aktualitet, en fjerdedel av diktene er nyskrevne til samlingen. De ti profilerte forfatterne som har bidratt med nye dikt er: Kjersti Bjørkmo, Pedro Carmona-Alvarez, Frode Grytten, Nils-Øivind Haagensen, Nicolai Houm, Monica Isakstuen, Martine Johansen, Ruth Lillegraven, Endre Ruset og Maria Navarro Skaranger.

Det første en kanskje biter seg merke i er den markante kvinneandelen blant forfatterne. Ikke gitt de senere års profilerte kvinnelige diktere, snarere i forskjell til tidligere kjærlighetsantologier. Boka er videre klokt organisert rundt fire livslinjer, en linje fra unnfangelse til livets slutt (Ny, Ung, Voksen og Gammel). Med dette grepet blir det utfyllende rom og plass for kjærligheten til barn, kjæresten, ektefellen, en venn eller et familiemedlem. Kort sagt: vakre og kloke ord om kjærligheten mellom mennesker.

Her er mindre patos enn vi har vært vant med. Mye er likeframt, minimalt og realistisk, men mellom de ofte fåtallige diktlinjene, smyger lidenskap og hengivenhet seg likevel fram.

Et riktig så varmt, forfriskende og reflekterende utvalg av dikt. Takk til bidragende forfattere, samt eminente Forberg og Broch Aakre som tar sin samtid på pulsen.

For å understreke kvinneavtrykket burde vi kanskje valgt tilsvarende fra antologien, men vi er mot slutten av oktober. Med dette blir det ett nyskrevet fra Vestlandet og Frode Grytten:

 

OKTOBERKJÆRLEIK

Haustregnet må ha gitt seg for ein halvtime
sidan, eller noko slikt, eg veit ikkje.
Det febrile rommet har falle til ro,
du ligg i senga, halvt kledd, halvt vaken.
Eg reiser meg og sporar vår nære fortid –
den svarte bh-en din, buksa mi ute på gangen.

Heilt bort til sofaen der vi nettopp sat,
side ved side framfor den sjølvlysande tv-en.
Skjermspararen viser eit downtown Los Angeles
der bilar renn gjennom glitrande kveldsgater.
Gleda renn gjennom meg, ein smil breier seg ut
før eg utslettar heile L.A. med fjernkontrollen.

 

Frode Grytten