Kinohøsten: Skrekk og gru fra bøker

"De dødes tjern" er bare én av høstens kinofilmer fra bøkenes verden. Se hvordan bøkene preger kinohøsten her.

Det er ikke noe nytt at filmskaperne tråler bøker for å finne inspirasjon til den neste store publikumssuksessen. Programmet for årets kinohøst er intet unntak, og det virket som flere manusforfattere plukket ut bøker i «Horror»-hyllen.

Det er nemlig de skumle fortellingene som preger denne kinohøsten. Ikke bare får vi gjensyn på Stephen Kings «The Shining»-univers, men det blir også skrekk for de yngre kinogjengerne med filmatiseringen av «Den vesle vampyren».

Flere store norske forfatteres bøker er også å se på kino, som blant andre Alf Prøysens Snekker Andersen og André Bjerkes skrekk-klassiker «De dødes tjern».

Her er kinofilmene denne høsten som er basert på bøker:

Askeladden – I Soria Moria slott (Premiere 23. august)

Espen Askeladd fra eventyrene er tilbake på kino. I forrige film stod han opp mot selveste Dovregubben, men nå står enda mer på spill: Kongen og dronningen er forgiftet, og Askeladdens egne brødre blir mistenkt. Sammen med prinsesse Kristin legger han ut på leting etter det sagnomsuste slottet Soria Moria og kilden til Livets vann. Det er nemlig det eneste som kan redde kongeparet, og kongeriket fra fremmede sjarlataner på jakt etter makt og rikdom.

(Hovedroller: Vebjørn Enger, Eili Harboe. Regi: Mikkel Brænne Sandemose)

Scary Stories to tell in the Dark (Premiere 9. August)

Filmen er basert på en amerikansk bokserie med samme navn, som ble utgitt på 1980-tallet. Samlingen av spøkelseshistorier og folkeeventyr skrevet av Alvin Schwartz er blitt en barneklassiker i USA, men høstens film er langt fra barnevennlig. Skrekkfilmen er satt til USA i 1968, til en liten by og et forlatt hus. I dette huset hadde unge Sarah Bellows mange år tidligere skrevet ned skumle historier om grusomme dødsfall. På Halloween tar en gjeng med tenåringer seg inn i huset og finner boken. De finner sine egne navn i boken, og innser at alle andre som er nevnt, gikk en smertefull død i vente.

(Hovedroller: Zoe Margaret Colletti, Michael Garza, Austin Zajur. Regi: André Øvredal)

Den vesle vampyren (Premiere 4. oktober)

Animasjonsfilmen er bygget på den kjente barnebokserien, bestående av tolv bøker, med samme navn – skrevet av Angela Sommer-Bodenburg. Filmen følger ni år gamle Anton, som på nettene blir tatt med ut på eventyr av vampyrvennen sin. Men ting går ikke helt som planlagt når vampyrjegeren Ravnulf får høre rykter om at det finnes vampyrer i nærområdet.

(Regi: Richard Claus og Karsten Kiilerich)

Brillebjørn på ferie (Premiere 11. oktober)

Brillebjørn, først utgitt som barnebøker av Ida Jackson, er en av de mest populære barne-TV-karakterene i dag, og denne høsten kan man også oppleve den vesle bjørnen på kino. I denne filmen møter vi Julian på fire år, som skal på ferie med familien og kosebamsen Brillebjørn. Den vesle bamsen blir levende saman med små barn, og kan hjelpe dem overvinne hindringer ved bruk av fantasimagien sin.

(Hovedroller: Thomas Hildebrand, Marianne Krogness, Julian L. Larsen. Regi: Live Glesne Kjølstad)

Baby Jane (Premiere 18. oktober)

Filmen er basert på boken, med samme navn, til en av Finlands store forfattere, Sofi Oksanen. Vi følger Jonna, som er 19 år og lever i en småby. Hun forlater byen samme kveld hun er ferdig med utdannelsen sin, og lever i frihet inntil hun en kveld blir angrepet av en mann. Piki, en kvinne på 30 år, kommer til unnsetning, og dette er første gang Jonna har opplevd at noen har hjulpet henne. De blir forelsket, og lover hverandre troskap. Men allerede før høsten kommer, begynner forholdet å rakne.

(Hovedroller: Lauri Tilkanen, Roosa Söderholm, Maria Ylipää. Regi: Katja Gauriloff)

Operasjon Mumie (Premiere 18. oktober)

Jørn Lier Horsts serie om Detektivbyrå nr. 2 tok i fjor spranget fra bøkenes verden og over til kino, og nå kommer Operasjon Mumie – oppfølgeren til Operasjon Mørkemann. Her kommer det en mumieutstilling til Elvestad, og en rekke uforklarlige ulykker oppstår blant de ansatte. Det ryktes at museet er rammet av farao Tutankhamons forbannelse. Detektivene Tiril og Oliver, og sporhunden Åtto, må komme til bunns i om det er den gamle myten som er årsaken til de mystiske ulykkene eller om det finnes en annen forklaring.

(Hovedroller: Anniken von der Lippe, Rolf Kristian Larsen, Pål Sverre Hagen. Regi: Grethe Bøe)

The Informer (Premiere 18. oktober)

Dette action-dramaet er basert på den svenske krimduoen Roslund & Hellströms krimbok Tre sekunder. I filmen følger vi en tidligere innsatt som arbeider undercover for FBI. Han får seg selv fengslet igjen for å infiltrere mafiaen som sitter inne i et sterkt bevoktet fengsel.

(Hovedroller: Rosamund Pike, Joel Kinnaman, Ana de Armas. Regi: Andrea Di Stefano)

De dødes tjern (Premiere 1. november)

Som filmtittelen kanskje tilsier er denne filmen inspirert av romanen med samme navn av Bernhard Borge, forfatterpseudonymet til André Bjerke. Ett år etter Lillians tvillingbror Bjørn mystiske dødsfall ved den gamle familiehytta, kommer Lillian og vennene for å si farvel og selge stedet. Men like etter ankomst begynner mystiske ting å skje. De blir jaktet på, og snart blir én av dem funnet død. Er legenden om Tore Gruvik i ferd med å bli sann eller er en av vennene morderen? Og hva skjedde egentlige med broren forrige sommer?

(Hovedroller: Iben Akerlie, Jakob Andersen Schøyen, Sophia Lie. Regi: Nini Bull Robsahm)

Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul (Premiere 8. november)

Alf Prøysens julefortellinger er for mange et must i julen, og nå kommer nok en fortelling om Snekker Andersen og Julenissen. Filmen handler om en liten bygd som ligger litt for seg selv. Innbyggerne her er som alle andre, bortsett fra at de er så fæle til å glemme ting. Og alle på en gang, glemte de det viktigste av alt: Jula. Nå må snekkeren og julenissen hjelpe lille Elise med å redde julen før det er for sent.

(Hovedroller: Trond Espen Seim, Anders Baasmo, Miriam Kolstad Strand. Regi: Andrea Eckerbom)

Doctor Sleep (Premiere 15. november)

Stephen Kings The Shining ble i 1980 adaptert til en stor suksessfilm med samme navn, og når han nå kommer med en bokoppfølger, må selvsagt også den filmatiseres. Filmen finner sted flere år etter hendelsene i The Shining», hvor Dan Torrence møter en ung jente med liknende krefter som ham. Dan forsøker å beskutte henne mot en sekt, kjent som «The True Knot», som jakter på nettopp begavede barn i sin søken etter udødelighet.

(Hovedroller: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Jacob Tremblay. Regi: Mike Flanagan)