Kineserne kommer

Pearson er fremdeles verdens største forlag, men kineserne er på fremmarsj.

Før den siste tids humper i veien, har den kinesiske økonomien vært gjennom en årrekke med kraftig vekst. Dette gjelder også de kinesiske bokforlagene.

De kinesiske forlagene er nå inne blant verdens største, viser en sammenstilling bransjemagasinene Publishers Weekly og Livre Hebdo har gjort.

 

Sterk økning

Listen viser at de kinesiske forlagsgigantene Phoenix Publishing and Media Company og China South Publishing & Media Group har lagt seg til på sjette og sjuende plass, etter å ha økt omsetningen med henholdsvis 16 og 31 prosent i fjor.

 

Kina c

 

I følge Publishers Weekly er det første gang de finansielle opplysningene om forlagene er tilgjengelige, og åpner for muligheten for at de også kan ha «kvalet inn» til Topp 10 i tidligere år.

 

Pearson størst

På den nye listen er fire av de 21 største forlagene basert i Kina. At de nå begynner å bli mer transparente tyder på et ønske om å bli tatt på større alvor også globalt, skriver Publishers Weekly.

Bortsett fra Kinas entré var det få dramatiske endringer på listen.

Trass i at de måtte tåle 10 prosents dropp i omsetningen, holder læremiddelforlaget Pearson fremdeles topplassen med en omsetning på godt over 50 mrd. kroner. Penguin Random House beholder sin posisjon som verdens største allmennbokforlag.