Kidsa velger seg Lykke

Det er Nina Lykke som stikker av med Ungdommens kritikerpris for 2017, for romanen "Nei og atter nei".

 – Årets vinner av Ungdommens kritikerpris treffer alle generasjoner. Det er en kompleks bok som stiller spørsmål hva som egentlig er meningen med livet. Boken treffer vår generasjon, vi vil ikke havne i samme situasjon som disse romankarakterene, fortalte jurymedlemmene. 

 

Torsdag formiddag ble Ungdommens kritikerpris delt ut i Oslo. Alle de nominerte var til stede i salen, og satt blant de 160 ungdommene i Marmorsalen i Sentralen. Syv juryklasser fra videregående opplæring har lest og diskutert åtte skjønnlitterære voksenbøker utgitt i 2016. Nå har de funnet sin favoritt, og det ble Nina Lykke.

Prisen kom i stand i 2005 etter initiativ fra Foreningen !les, og er i samarbeid med flere viktige institusjoner innenfor kulturlivet. Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Prisen er en formidler av norsk samtidslitteratur i skolen og har også vist seg å spre lyst, glede og engasjement i forhold til lesing.

– Tusen takk, jeg er litt sånn på griner’n, sa prisvinneren selv fra scenen.

 

Advarsel til de unge

Oda Mo Eikefet fra Knarvik videregående skole og Signe Antonie Knudsen fra Møglestu videregående skole ledet utdelingen, og ballet ble musikalsk sparket igang av sanger og låtskriver Mathilde Storm som underholdt med en egenkomponert sang.

Hovedtalen ble holdt av Venstre-leder Trine Skei Grande:

– Er bøker egentlig så viktig?, spurte Trine Skei Grande retorisk fra scenen. –  Jeg mener bøker er den beste vaksine mot egoisme. Bøkene kan komme med gode og onde perspektiv, men viktigst av alt kommer de alltid med andres perspektiv på livet. Det å sette seg inn hvordan andre har det er ikke noe vi fødes med, det er noe vi lærer.

Hun kom også med en advarsel til de unge publikummerne.

– Jeg leste nesten bare tragiske kjærlighetsromaner som ung, jeg tror det er derfor jeg er singel i dag. Mitt tips til dere er derfor å gjerne lese bøker hvor alt går galt, men husk å også lese de hvor det også går fint. Det burde kanskje jeg gjort, forteller Grande til latter fra salen.

– Selv når du går tom for strøm på mobilen har du boken. Bøker er bare inni oss, og det har ikke de andre noenting med. Det er den sunne egoismen, den som utfordrer meningene dine.

 

De nominerte var:
Nina Lykke: Nei og atter nei. Oktober
Vigdis Hjorth: Arv og miljø. Cappelen Damm
Thomas Marco Blatt: Varsjøen. Kolon
Kjartan Hatløy: Den kvite vegen: stemningar frå Salbu. Oktober
Gro Dahle: Søster. Cappelen Damm
Terje Holtet Larsen: Angiveren. Oktober
Victoria Kielland: Dammyr. No Comprendo Press
Inghill Johansen: Bungalow. Oktober

 

Årets juryklasser:
Akershus: Bjertnes, 2. klasse STF
Sør-Trøndelag: Strinda, 2. klasse STF
Finnmark: Kirkenes, 2. klasse, Helse og oppvekst
Hordaland: Knarvik – Hordaland, 2. klasse STF
Hedmark: Hamar katedralskole, 2. klasse STF
Rogaland: Stavanger offshore, 2. klasse, Brønnteknikk
Aust-Agder: Møglestu, 1. klasse STF

 

Nominasjonsjuryen har bestått av kritikerne Silje Stavrum Norevik, Olav Løkken Reisop og Morten Langeland.

 

Foto: Forlaget Oktober + Helene Spanthus