– Jeg velger meg August

STRINDBERG-FAN: Nina Elizabeth Ryland med statuen i Stockholm

Nina Elizabeth Ryland er bokhandler ved Norli i Universitetsgata i Oslo og fra skranken sin pusher hun Strindberg, Strindberg og Strindberg.

Hvor tilbringer du ferien? 
– Ferien i år tilbringer jeg hjemme, noe som er et eventyr i seg selv. Hvilken liten gatestump i Oslo sentrum har jeg aldri gått i for eksempel.
Har noen ferieplaner blitt endret på grunn av corona-pandemien? 

– Jepp, alle planer ble endret.

Hva en god sommerferie inneholde?
– En god sommer må inneholde gode folk og mange ting å undersøke. Og de tingene må være relatert til litteratur. Det kan være steder i den svenske skjærgården der Strindberg har sittet og jobbet, det kan være den utsikten Astrid Lindgren eller Marcel Proust så mot mens de skrev eller bare å kunne sitte på benken til Tsjekov på Jalta. Tenk at det var her!

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Den beste boken i år er utvilsomt en hel haug, nemlig hele Astrid Lindgrens forfatterskap. Det ble mitt første prosjekt da Norge stengte. Dette har jeg jo lest mye av fra før for datteren min, men nå har jeg lest alt på svensk og som voksen, og det var en formidabel opplevelse. Nå ligger Boccaccios Decameronen her i to bind. Det er juliprosjektet mitt.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Mat, det er jeg faktisk ikke så opptatt av. Jeg er mest opptatt av at noen andre må lage den og da er jeg glad for hva som helst.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Jeg ville uten tvil invitert Espen Nakstad. Så kunne han fortelle historier for meg med den rolige, snille, avskrekkende og omsorgsfulle Thorbjørn Egnerstemmen sin. Jeg vil egentlig bare være sammen med Nakstad nå for tiden.

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Jeg vil gi en blomsterbukett til Aschehoug faktisk. Fordi de har gitt ut Magnhild Haalke bok Allis sønn på nytt. Og fordi de har latt Monica Isaksstuen skrive forordet. Det var så bra.

… og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Jeg ville aldri gitt en brennmanet til noen. Den er så vakker og fascinerende og skal få flyte rundt der den hører hjemme.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

–  Jeg aner ikke hva jeg ville gjort som kulturminister. Da måtte jeg jo ha interessert meg for idrett også. Det er en umulig tanke.

Hva savner du mest i disse corona-tider? 

– Det jeg savner mest i disse tider er jobben min. For der er ikke jeg i disse tider. Det plager meg veldig. Jeg må ikke tenke for mye på det, da blir jeg gal.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? (Og hva ville du ha svart?)

– Jeg savner ett spørsmål om hvorfor jeg elsker August Strindbergs tekster så høyt. Og svaret er at han er en språkets mesternes mester. Ingen over, ingen ved siden. Han kan skrive om hva som helst, og det er en så voldsom energi, kjærlighet, humor og lekenhet der som jeg aldri har støtt på hos noen andre. Jeg blir aldrialdrialdri ferdig med ham.