– Jeg tror det hadde blitt ganske mange mord i Rogaland

– Hevn har jeg også tenkt en del på det siste året, sa Knut Arild Hareide spøkefullt, da Asle Skredderberget lanserte «Hevnen tilhører meg» – med Hareide som med-bokbader.

Det er ikke så ofte hevn og humor går så vakkert hånd i hånd som de gjorde på Parksalongen på St.Hanshaugen i Oslo i går kveld. Anledningen var lanseringen av den tredje boken med Økokrim-etterforsker Milo Cavalli i hovedrollen, Hevnen tilhører meg (Gyldendal) signert Asle Skredderberget. På scenen var også Skredderbergets gamle studiekamerat fra Handelshøyskolen, tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide i en helt ny rolle – dels som bokbader, dels som intervjuobjekt.

Dype fall

Hareide måtte selv spøkefullt medgi at han selv hadde kjent på hevntanker det siste året. Det avspeilte seg også i svaret på følgende spørsmål:

– Hvem ville du tatt livet av, forutsatt at ingen hadde funnet ut av det?

– Jeg tror det hadde blitt ganske mange mord i Rogaland, repliserte Hareide, til latter fra publikum.

MED KRIM-GJESTER: Sidsel Dalen, med Asle Skredderberget t.v.) og Eystein Hanssen.

Da hadde det allerede gått med et par politikere under det innledende bokbadet med Skredderberget og krim-kollegaene Sidsel Dalen og Eystein Hanssen. Dalen måtte innrømme at hun hadde tatt livet av en KrF’er i en av bøkene sine. Hanssen hadde også stoppet hjerteslagene på en kristenliberal politiker, men hadde «kalt partiet noe annet.»

Nettopp det å se maktpersoner, det være seg næringslivsledere eller topp-politikere, falle – og gjerne falle langt og dypt – var tema i flere av samtalene i Parksalongens kjeller.

Bibelske innslag

Knut Arild Hareide måtte medgi at han nok hadde bedre kjennskap til studiekameratens bøker om Trygve Hegnar og om oljefondet; Usannsynlig rik. Historien om Norge og oljefondet. Men han hadde lest seg to tredeler inn i den siste Cavalli-boken, og bare det, «helt bevisst for å unngå å komme med spoilere».

Allerede på side 5 hadde Hareide merket seg en tekstsekvens:

– Jeg skal lese et sitat: «La meg minne deg på Herrens ord. Hevnen hører meg til. Jeg skal gjengjelde,» sa Hareide. – Du har glemt å ta med henvisning. Hva er dette for noe, Asle?

Og da vel å merke Asle med tynn s, slik Hareide hadde blitt grundig e-postinstruert av Skredderberget om på forhånd: «ikke tjukk L som i Oschlo, altså ikke Aschle».

Ny dimensjon

GOD STEMNING: Hareide og Skredderberget.

Den tidligere KrF-lederen beveget seg så videre til side 97: «Verden hadde ikke gått glipp av en samlivsterapeut i Frikk. Hans credo var at damer over tid viser sitt sanne kjipe jeg. Damer blir til kjerringer, kjerringer blir til bestemødre, og bestemødre suger ikke kuk», siterte Hareide.

– Veldig spesielt å høre deg lese dette, fastslo Skredderberget. – Jeg føler at det tilfører boka en helt ny dimensjon.

Hevn som drivkraft

I boken blir Harald Halvorsen funnet drept i et nedlagt sykehjem i Oslo. Samme dag legges en video ut på nettet, som viser en iscenesatt rettssak der Halvorsen er den tiltalte. Bak filmen, som ender med tortur og henrettelse, står en gruppe inspirert av den norrøne hevnerguden Våle.

– Det er jo hevn som er drivkraften i denne boka. Er hevn veldig menneskelig? spurte Hareide.

– Ja, det tror jeg, Jeg tror det er en helt grunnleggende drivkraft, svarte Skredderberget.

– Men gjør hevn livet bedre?

– Handlingen og historien blir i hvert fall bedre av det. Og cluet er jo at i denne boka er det veldig mange som søker hevn – og det er også noen som ikke har søkt hevn, nettopp for å kunne gå videre – og så kan man se hvem av dem som har det best. Kom ikke å si at du etter Rogaland ikke satt og kjente litt på hevntørsten.

– Eh …. Littegrann, repliserte Hareide.

«One night only»

Etter en løs og ledig aften var det jo naturlig å spørre eks-partilederen:

– Nye karriere som bokbader etter politikken?

– Nei, jeg tror nok ikke det, svarte Knut Arild Hareide lattermildt.