– Jeg illustrerte nylig en sangsamling av Prøysen

Illustratør Victoria Sandøy. Foto: Maren Blindheim Børve.

LUKE 21: Victoria Sandøy skal feire jul i Sarpsborg.

Bak luke 21 finner vi illustratøren Victoria Sandøy. Sandøy debuterte som barnebokillustratør med bildeboka Tiril langt, langt borte (Figenschou forlag) i 2019. I senere tid har hun også illustrert bøker skrevet av Sondre Lerche, Helene Uri, Julia Donaldson og Erna Osland.

I år ble hun også nominert til Brageprisen, sammen med forfatter Kristin Storrusten, for boken Jeg elsker pinner. Og minst 89 grunner til at du også burde gjøre det (Vigmostad & Bjørke).

Sandøy skal feire jul hjemme i Sarpsborg, og forteller om den nye illustrasjonen av Prøysens sangsamling.

 – Hvor tilbringer du jula i år?

– Hos foreldrene mine i Sarpsborg.

 – Det blir ikke jul uten … hva?

Karl-Bertil Jonssons Jul og Nat King Cole med Christmas song.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Dette er året jeg har begitt meg ut på Tvillingenes dagbok av Agota Kristof, etter en lang stund på leselista. Jeg måtte ha en liten pause etter første bok med noe litt mer feelgood, men er nå i gang med oppfølgeren. Ellers falt jeg nylig for Tore Renbergs Tollak til Ingeborg hvor jeg også var så heldig å få se teateroppsetningen nå i desember.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Det blir Stargate av Ingvild H. Rishøi, Little things like these av Claire Keegan og Oskar og Eg av Maria Parr, illustrert av Åshild Irgens.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

– For noen få år siden fikk jeg en PC broren min hadde kjøpt brukt. På den hadde han lastet ned et spill vi pleide å spille da vi var barn. Det var nostalgi pakket i papir, få ting kan slå det.

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2023?

– Hm, jeg er ikke veldig god på å spå, men hadde vært gøy hvis det var en bok for de yngre leserne som ble den store snakkisen. Tror også mye snakk rundt AI vil fortsette i mange år framover.

– Hvis du kunne satt en bok på pensum i norske skoler i 2023, hvilken ville det vært?

Maus av Art Spiegelman.

– Har du et nyttårsønske på vegne av Kultur-Norge?

– Mer støtte er alltid velkomment. Kanskje spesielt til norske animasjonsfilmer.

– Hvis du bare kunne velge én: Prøysen, Sissel, Donald, Sølvguttene eller Askepott?

– Det er vanskelig å bare velge én når alle er så essensielle. Men jeg illustrerte nylig en sangsamling av Prøysen som minnet meg på hvor god han er til å skape julemagi, og Romjulsdrøm har alltid vært en favoritt.