Jeg er ingen pirat!

Unni Lindell (foto: Jørn Grønlund)

KOMMENTAR: Unni Lindell om lydbokkonflikten.

Jeg har alltid hatt et godt forhold til Lydbokforlaget (Fabel). At mine gamle krimbøker nå utkommer på nytt, gir ny energi og nytt salg til min krimserie om Cato Isaksen.

Jeg følger normalkontrakten til punkt og prikke, men Lydbokforlaget har ikke oppfylt sin plikt til meg som forfatter. I kontrakten står det ordrett: dersom forlaget ikke oppfyller plikten om å minst selge 300 CDer siste år, kan kontrakten sies opp. Det har jeg gjort! Og gitt Strawberry de nye rettighetene!

Vi forfattere følger kontrakten. Våre rettigheter er svake nok som de er, om man ikke skal «lese» ting inn i kontraktene som ikke står der.

Forlagsbransjen/lydbok-/strømme-bransjen henger etter. Forlagene ønsker å tenke at det står i kontraktene at de har rettigheter til alle plattformer. Men det står ikke der. I så fall måtte de ha fornyet kontraktene i takt med tiden. De følger ikke med i timen.

Forfatterforeningen støtter oss forfattere! Jeg er glad for at mine bøker nå blir «fornyet» og får nytt liv, i henhold til kontrakt. Våre rettigheter blir tråkket på, igjen og igjen. De som beriker seg er toppsjefene i de gamle store forlagene som eier og styrer de største strømmeplattformene, Fabel og Storytel – og som ekskluderer oss! De tenker kun på seg selv og er svært usolidariske.

UNNI LINDELL