Ishus under Spanias sol

Marit Tusviks «Ishuset» reiser til Teatro Espagnol i Madrid.

Marit Tusvik og Jon Fosse er klare for Teatro Espagnol, som bidrag i en norsk-spansk utveksling.

Dramatikkens hus i Oslo har inngått et samarbeid med teaterhuset draftinn.com i Madrid. I løpet av våren 2014 utveksler de tekster og lesninger. De utvalgte norske stykkene er Marit Tusviks «Ishuset» og Jon Fosses «Eg er vinden». De skal leses på Teatro Espagnol 30. og 31. mai. Prosjektet støttes av EEA Grants og Den norske ambassaden i Madrid.

 

 

Ishuset  Tusvik-Marit

Til Madrid: Marit Tusviks Ishuset. (Exil Design / Espen Tollefsen / Oktober)

 

Dramatisert debutroman

De spanske dramatikerne José Manuel Mora og Ana Fernández Valbuena har allerede gjestet Dramatikkens hus med stykkene «Sjelen min er et annet sted» og «Mery Monark».

Ishuset er en dramatisering av Marit Tusviks debutroman med samme navn. Stykket hadde urpremiere på Sogn og Fjordane Teater 11. desember 2009.

 

Sårhet og savn

Kurator for prosjektet ved Dramatikkens hus, Siri Senje, begrunner valget av Tusviks Ishuset blant annet slik: «Teksten er full av sårhet og savn, men også en underfundig humor. Den rådende trenden i norsk samtidsdramatikk akkurat nå er flere, en av dem er f eks fokuset på dokumentarteater og politisk teater. Mye er også ganske abstrahert og fjernet fra tradisjonell bruk av karakter, konflikt og mellommenneskelige møter. I Tusviks tekst makter hun å beholde sterke karakterer, relasjoner, og emosjonalitet, i en lyrisk og teatral form som peker vekk fra realismen. Det er rett og slett vakkert og gripende gjort»

 

Marit Tusvik debuterte i 1979 med dikt- og prosasamlingen Reisa til mandarinlandet. Hun har siden skrevet flere kritikerroste romaner, skuespill, diktsamlinger og barnebøker, og i 2008 kom Samlede dikt ut. Skuespillene Mugg, Etter William, Alle vakre jenters hambo, Ishuset og Angerhøy er alle oppført ved norske teatre, og de to første er filmet for fjernsyn. Marit Tusvik har mottatt en rekke priser, blant annet Ibsenprisen, Nynorsk litteraturpris, Narvesens kulturpris, Amalie Skram-prisen, og i 2004 mottok hun Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.