Irlands mest elskede bokhandel?

Mange mener at den er nettopp det, Charlie Byrne’s Bookshop midt i hjertet av Galway. Bokhandelen i den irske atlanterhavskystens perle er i alle fall blant de mest spektakulære. Og den ble av The Irish Times kåret til Irlands beste bokhandel i 2013/14.

Beckett følger med på livet hos Cherlie Byrne

Ifølge taglinen er den i hvert fall «Ireland’s Best Loved Independent Bookstore». Den er altså «independent», uavhengig av kjeder og forlag. Etablert og drevet av en bokelsker og hans ansatte. Og en av Galways severdigheter.

Bokhandelen ruver godt i sentrum av turistbyen. De 100 000 bøkene som tilbys krever plass, og den dekker snart et helt kvartal i gågaten i sentrum. Du kan angripe Charlie Byrne’s Bookshop fra flere innganger. Og vel inne finner du noe for enhver smak og interesse. Her er en egen avdeling for irsk litteratur, en egen irskspråklig avdeling, en antikvariat-avdeling, og ellers alt du er vant til å finne i en bokhandel.

Begynte som bruktbutikk

Noreen Collns forteller at de stadig har signeringer og opplesninger i butikken. De organiserer også seks forskjellige bokklubber, tre for barn og tre for voksne.

Noreen Collins, daglig leder i butikken, forteller at det hele startet i 1989, da bokelskeren Charlie Byrne startet sin egen lille second hand-butikk.

– Siden har den vokst, smiler Collins, og viser oss rundt i herlighetene.

Og her er virkelig noe for alle som elsker bøker. Den rike irske litteraturen har som nevnt en egen avdeling. Der kan du fordype deg i James Joyce, Samuel Beckett, Oscar Wilde og Jonathan Swift. Eller om du ønsker: Brendan Behan, Flann O’Brien, Edna O’Brien, Sean O’Casey og William Butler Yeats.

Men her er Harry Potter også. Og Harry Hole, for den del.

– A lovely mix, smiler Noreen Collins. – Du kan få en bok til én euro eller en til flere hundre. Vi har verdifulle, antikke bøker også.

– Hvem er kundene?

– Alle slags folk. Turister og tilreisende fra hele verden. Og lokale bokelskere.

Med en bok i en krok. En ekte bokelsker finner roen hos Charlie Byrne.

Markedskreftene

Noreen Collins jobbet hos Charlie Byrne også for 30 år siden, men har bodd i utenbys i flere år inntil hun kom tilbake til Galway i februar. Og mye har skjedd i bokbransjen mens hun har vært borte:

– Vi hadde fastprisordning her i Irland også, men de frie markedskreftene vant, så nå er det fritt frem for fri prising av bøkene, sier Collins. – Og så har e-bøkene gjort sitt inntog. Og nettbutikkene. E-bøkene er ikke noe problem, en e-bokleser kjøper trykte bøker også. Det er nok Amazon som er det største problemet.

Irland til venstre. Det er system i kaoset.

– Hvilken bok vil du helst selge meg?

Collins tenker ikke lenge før hun finner frem den irske klassikeren Woodbrook av den britiske forfatteren og BBC-produsenten David Thomson.

– Dette er min evige favoritt, smiler hun.  En vakker bok. A classic. Den er skrevet av en engelskmann som kom til Irland og forelsket seg i både landet og en jente. Les den, smiler Noreen Collins.