– Innfør lesetid i arbeidstida for folk flest!

SOMMERLESER: Bokhandler Åshild Vere Jacobsen 1.april spøkte med Jo Nesbø, og nå vil hun gjerne gjøre det godt igjen.

DAGENS SOMMERGJEST: Åshild Vere Jacobsen er en av disse bokhandlerne man kjører en omvei om sommeren for å besøke. Men hun må bort fra både Libris og Farsund for å få helt fri. 

– Hvor tilbringer du ferien? 

– I bokhandelen, stort sett. Vi bor ovenpå, så jeg løper opp og ned. Jeg er nødt til å forlate Farsund for å klare å ta helt fri – i år blir det ei uke i Hellas med flokken min før alle de hyggelige sommergjestene inntar favorittbyen for fullt. Farsund er palmekystens perle!

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Bøker, sol, sjø, god mat og god drikke. Jeg vil være mye ute.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Hvilken bok som er den beste så langt, er vanskelig å svare på. Jeg har det med å synes at det siste jeg har lest er det beste – og nå sist er det Elling som har fylt hodet og hjertet. Så da sier jeg Ekko av en venn. Ellers ligger Koke bjørn øverst i en himmelhøy bunke som skal leses i sommer.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– På papir. For meg har lesing som hygge ingenting med skjerm å gjøre. Men jeg liker også å høre bøker, jeg har alltid en lydbok gående. Jeg, og mange kunder med meg, savner digispilleren!

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

– Sprøstekt sjøørret med salat og et glass hvitvin. Eller egentlig hvilken som helst fisk som mannen min har fisket og tilberedt, han er plutselig blitt helt koko etter å fiske. Til dessert vil jeg gjerne ha lokalt dyrkede jordbær, is og kransekakestenger fra byens «bager». De er helt vilt gode.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Det må bli Jo Nesbø. Og alle kulturbokhandelens gode venner skulle få være med. Jeg skylder dem det etter årets aprilspøk hvor jeg la ut på facebook at Kniv skulle lanseres hos oss i Farsund. Det var mange som ville kjøpe billetter til det arrangementet, for å si det mildt. Et bordsete med Jo Nesbø ville også vært en gylden anledning for han å rette opp inntrykket fra forrige gang vi traff hverandre – jeg intervjuet han nemlig i forbindelse med lanseringen av Tørst i 2017. Da framsto han i overkant pappfiguraktig.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Jeg velger å dele opp buketten og gi en blomst til hver av alle de flotte forfatterne som vi har hatt på besøk i kulturbokhandelen. Takke for at de tar turen ut i bokhandelen og gir folk på små steder muligheten til litterære møter som vi ellers forbinder med storbyer.

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Ingen. Muligens meg selv, for det der lureriet med Jo Nesbø. Jeg hater å skuffe folk.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Hvis jeg skal leke meg; innført lesetid i arbeidstida for folk flest. Akkurat som med trening i arbeidstida – lesing er mental trening og like viktig som fysisk aktivitet. Når jeg er ferdig med å leke, så ville jeg gjort enda mer for skolebarn & bøker. Gjort «lystlesing» til en fast del av skoledagen. Det finnes mange engasjerte skolebibliotekarer og lærere der ute, og mange gode prosjekter, men jeg oppfatter at mye er tilfeldig og sporadisk. Jeg har tro på mengdetrening når det gjelder lesing og det å bli glad i å lese bøker – det holder ikke med noen minutter her og der. Siden mye kan gjøres i løpet av en høst, så ville jeg også gjort alvor av tanken om å utvide fastprisperioden. Det hadde mange bøker (og forfattere) fortjent.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Jeg tror det må bli nevnte Elling, det var dette med sist lest… Nei, også fordi Elling er en enestående figur som har klart å utvikle seg og tilpasse seg det samfunnet han lever i. Han er så gjenkjennelig for oss, i all sin rarhet. Det bor nok en Elling i oss alle.

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– Keep calm and carry on

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Hvordan ser du på din nye framtid som uavhengig bokhandler?»