Ikke jul uten Cola

Audhild Solberg (Foto: AKAM1K3)

Bak luke 13: Etter barndoms cola-juler for Audhild Solberg, får ribba annet følge i dag. Og ekstra hyggelig blir det med Alexander Leborg som nisse.

Bak luke 13: A. Audhild Solberg

 

Aktuell med boka: Det spøker for superbitchene (barnebok, Aschehoug)

 

– Dette er den tredje boka om 12 år gamle Anne Bea, og denne gangen hadde jeg lyst til å kombinere min sans for humor og romantikk med min minst like store pasjon for skrekk. Åstedet i boka er et forlatt høyfjellshotell som er blitt omgjort til leirskole, og her må Anne Bea takle både superbitcher, mystiske lyder i gangene og ikke minst de stormende følelsene for Magnus i 7B. Jeg skjelte rått til tre klassikere i skrivingen – Jane Eyre, SKAM og Ondskapens hotell – og koste meg stort!

 

– Hvor tilbringer du jula i år?

– I Oslo, Nittedal og Telemark.

 

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Jeg er oppvokst i indre Telemark, så jul for meg er store mengder snø, jødekaker, julesanger på nynorsk og julebukker på døra. Og Cola. Vi drakk mye Cola. I dag drikker jeg helst noe annet til ribba, men likevel: Colaen sitter i.

 

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Manuset til tredje sesong av SKAM.

 

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år? 

Jenny Offill: Avdeling for grublerier (oversatt av Tiril Broch Aakre). Fiffig, morsom, sår og overraskende historie fortalt i små porsjoner.

Kyrre Andreassen: For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges. Jeg ikke ferdig med boka ennå, men den havner glatt på lista. For et språk, for en type, for en humor!

Marie Aubert: Kan jeg bli med deg hjem. Korte, skarpe, flaue, sjarmerende noveller om hvor sammensatte og enkle vi er. Fin å gi til ungdom også.

 

– Hvem er årets nykommer – ev hva er årets store lese-overraskelse?

– Iris Furu debuterte i høst med Husmorboka: Et gjensyn med Norges glemte arbeidsplass. Boka anbefales til alle som er interessert i vår nære historie, fortalt med en vittig og grundig penn. NB! Du trenger ikke like aspik eller terteskjell for å ha glede av den.
– Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt (og hvorfor)?

– Det må bli min gode venn, forlegger, oversetter, bilist og humorist Alexander Leborg i Minuskel forlag. Han vil kun ha gode bøker og tegneserier i sekken, så ingen vil gå skuffet i seng etter å ha pakket opp gavene.

 

– Ditt beste juleminne?

– Hvis nyttårsaften teller, så tror jeg det er den gangen en tidligere kjæreste spurte om det ”var oss to nå”. Klokka hadde akkurat slått tolv, himmelen knitret av raketter, og vi hadde kjent hverandre i tre uker.

 

– Og det verste?

– De TO verste, faktisk! Det ene minnet er da jeg som barn spydde 16 ganger i ei grønn plastbøtte på julaften og gikk glipp av både ”Tre nøtter til Askepott” og ribba (men Cola fikk jeg). Den andre jula jeg prøver å glemme, er da jeg backpacka rundt mellom strandhyttene i Mosambik med bandasjert soleksem og kraftig matforgiftning. Det kan ikke anbefales.

 

– Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

– Jeg har et nyttårsønske på vegne av oss som skriver og gir ut barne- og ungdomsbøker, og det er at media blir enda flinkere til å ta litteratur for barn og unge på alvor.