Lars Lenth skriver bøker med humor. Men denne gang ligger mer alvor enn vanlig bak.
Han kommer fra Bærum. Han spiller ufattelig mye golf. Og han fisker nesten uforsvarlig mye, noe som er dokumentert på tv både i NRK og VG. Utrolig nok får han tid til å skrive romaner også. Heldigvis.
Brødrene Vega. En gang i tiden var det arbeidstittelen til en Tarantino-film. Nå er det en roman av Lars Lenth. Bærumsforfattereren som i mange år var på fisketur 200 dager i året ville helst ha en annen tittel på boken, men da han oppdaget at selveste Quentin Tarantino syntes det var en tøff tittel og ville bruke den, var det greit.
– Jeg ville at boken skulle hete Fjordmenn, men det ville ikke forlaget, sier Lars Lenth.
Konfliktsky hovedperson
Det er Lenths tredje roman. I tillegg har han skrevet flere bøker om fluefiske. Som i forrige roman handler det om fisk, om den noe konfliktsky advokatfullmektigen Leo Vangen fra Bærum og naturelskeren Rino Gulliksen. Persongalleriet teller ellers en velstående Bee Gees-fan med skjulte motiver, en handlekraftig miljøkriger, en eremitt med tvilsom fortid og sydvest på hodet samt de tre brødrene Vega fra Brønnøysund, som har tjent seg søkkrike på oppdrettslaks i nærområdene.
Denne gjengen er det som barker sammen når et av brødrene Vegas oppdrettsanlegg blir sprengt i fillebiter og de sinte ofrene skal ta miljøkrigeren som står bak.
– Jeg visste egentlig veldig lite om oppdrettsnæringen da jeg begynte å skrive, men det jeg oppdaget underveis sjokkerte meg, sier Lars Lenth.
– Hva sjokkerte deg?
– Først og fremst forurensningen. Den er helt utrolig. Jeg skjønner jo at mange tjener penger på dette, men næringen ødelegger miljøet og selve symbolet på Norge, nemlig fjordene våre. Men det foregår på øde steder og i tillegg under vann. Altså ute av syne for folk flest.
Så der fant du skurkene i historien?
– Da jeg begynte å skrive var det ikke oppdrettsnæringen det handlet om. Min forrige bok slutter med at en av personene, Rino Gulliksen, dreper en fyr på bestialsk vis og rømmer. Alle tror han skal stikke av til Brasil eller Thailand, men i stedet drar han nordover. Til stedet han er født. Der gjemmer han seg innerst i en fjord, og jeg tenkte «Hva kan skje der? Og så kom svaret: Aha – oppdrett.»
Stor humor
Lars Lenths forrige bok, Den norske pasienten, har i likhet med Brødrene Vega en spenningshistorie i bunn. Men en veldig stor dose humor og treffsikre persontegninger krydret Den norske pasienten og gjorde den til en favoritt hos mange. Har humoren måttet vike for alvoret i Brødrene Vega?
– Det er nok litt større grad av alvor i denne enn i forrige bok, sier Lars Lenth. – Jeg ble sintere og sintere på næringen jo mer jeg skrev. Men i utgangspunktet ønsket jeg – som sist – å skrive en spenningsroman med humoristisk snitt. Og jeg ønsket å ha med noen av personene videre, i hvert fall Leo Vangen og Rino Gulliksen.
Så fikk jeg ideen om naturmannen Rino inne i fjorden og oppdrettsnæringen som kommer og føkker opp hele villmarkslivet hans. En kul setting for en roman, tenkte jeg.
Optimistisk fluesfisker
Og nå går altså Lenth til angrep på en stor næring som innbringer store verdier. Hjelper det å slåss mot oppdrettsnæringen?
– Ja, jeg tror oppdrettsnæringen kan endres, sier forfatteren. – Det er lett å gjøre noe med den, egentlig er det bare å gå fra åpne til lukkede merder. Det koster litt, men det har de råd til. Det handler om vilje. Jeg er optimist og tror at i løpet av fem til ti år har vi lukkede anlegg i Norge.
– Du er jo fluefisker og bruker store deler av året på å løpe etter ørret med fluestangen din. Hvor personlig er denne kampen?
– He he. Hvis villaksen dør ut så vil jo folk begynne å fiske brunørret i stedet. Da kommer de og ødelegger mine elver, ikke sant? Klart det er personlig, smiler Lars Lenth.