Festivalen Ord i Grenseland er i gang i Fredrikstad.
Festivalen Ord i Grenseland i Gamlebyen i Fredrikstad arrangeres i år for syvende gang, og cirka femti forfattere og musikere skal gjøre sitt for å opprettholde Fredrikstads status som litteraturby, men også bygge broer og bryte grenser mellom mennesker og kulturer.
I festivalens programerklæring står nettopp dette:
«Ord i Grenseland har en visjon å skape en synlig litteraturfestival som bryter grenser og bygger broer mellom mennesker og kulturer. Dette er festivalens profil og essens; Å fremme ord som forsvarer, belyser og beriker.»
Jubileumsby
I 2017 er det dessuten 450 år siden kong Frederik II etablerte byen ved Glommas utløp, og dette vil bli behørig markert under årets festival.
Festivalen kan lokke med flere av våre fremste forfattere – og musikere. I løpet av langhelgen møter du Lars Sabye Christensen, Thorvald Steen, Nina Lykke, Roskva Koritzinsky, Arne Svingen, Tom Stalsberg, Therese Aasvik, Aksel Fugelli, Levi Henriksen (pluss bandet hans Babylon Badlands) og mange flere.
Du kan les hele programmet her:
Ord i Grenseland-prisen
Lørdag deles også Ord i Grenseland-prisen ut. Den gis årlig til en forfulgt kvinnelig forfatter, og i år går den til den aserbajdsjanske poeten, journalisten og oversetteren Gunel Movlud (f.1981)
I juryens begrunnelse står det blant annet:
”I et patriarkat, korrupt, nasjonalistisk, krigersk og uforsonlig diktatur krever det sin kvinne å stå opp for og kreve likestilling, rettferdighet, åpenhet og fornuft.
Gunel Movlud er flyktningen, teaterstudenten og lokalskribenten som har blitt en av Aserbajdsjans klareste demokratirøster i egenskap av å være kunstner.»
Prisvinneren intervjues av Mustafa Can lørdag formiddag.
Joly-foredrag populært
Festivalsjef Wiggo Andersen er en travel mann midt i festivalen, og sliter med å velge høydepunkter i et tett program. Men han sier til BOK365 at han ser frem til Eva Jolys foredrag lørdag, som har vært fulltegnet i lang tid.
– Det har også vært stor interesse for Thorvald Steen, Nina Lykke, Niels Chr. Geelmuyden og ikke minst konserten med Lars Saabye Christensen og og Buicken, sier festivalsjef Andersen.
– Hvis du skal karakterisere Ord i Grenseland-festivalen med få ord?
– Det er en festival som samler rundt fem tusen besøkende. Rundt to tusen av dem er skolebarn fra 3-10. klasse. Vi har holdt på i syv år og har 40 til 50 arrangementer hvert år. Rundt 60 personer jobber med festivalen. Vi har ingen ambisjoner om å vokse, og ønsker heller å gjøre arrangementet mer og mer profesjonelt år for år. Trolig har vi lykkes veldig bra så langt, smiler festivalsjefen.
– Hvorfor skal folk oppsøke denne festivalen?
– For å møte noen av sine favorittforfattere og ikke minst være med å opprettholde Fredrikstad som en litterær by, sier Wiggo Andersen.
..