Hvem får Bokhandlerprisen?

Blir det Jon Michelet? Blir det Cecilie Enger? Blir det Helga Flatland (bildet) eller en av de øvrige sju nominerte?

I dag får vi vite hvem som blir den lykkelige mottager av Bokhandlerprisen 2013. Bokhandlere over hele landet har stemt frem sine favoritter for året, og det kom inn stemmer på over 60 forskjellige bøker. Disse er igjen redusert til ti utvalgte. Det er blitt et sterkt finaleheat.

Spekulasjoner rundt hvilken av de nominerte som stikker av med prisen er et yndet tema i bokbransjen – særlig i de tre store forlagshusene. Prisen har de siste tiårene hatt en tendens til å lande nettopp i et av disse, eller hos (Aschehoug-eide) Oktober. Den eneste vinneren som bryter denne regelen etter 1970, er så vidt vi kan se Jan-Erik Fjells Tysteren, fra Juritzen Forlag, som hentet hjem prisen i 2010.

Vinneren er nesten alltid å finne blant høstens bestselgere og prisen har gjerne gått til forfatteren bak boken som selger aller best. Den kan også finne veien til en bok som har grepet bokhandlerne og som mange mener fortjener å komme ytterligere frem i lyset.

Det er mulig å vinne Bokhandlerprisen flere ganger. Det har både Lars Saabye Christensen, Roy Jacobsen, Erik Fosnes Hansen, Jo Nesbø og Per Petterson gjort. Roy Jacobsen er også å finne blant årets nominerte, sammen med ytterligere to som også har vunnet prisen tidligere: Jørn Lier Horst og Tore Renberg. Det er imidlertid verdt å merke seg at det aldri har gått mindre enn sju år mellom hver gang en og samme forfatter har mottatt prisen. Alle de tre nevnte er ferske prisvinnere (de vant så sent som i 2008, 2009 og 2011).

Enough said. Vi overlater de videre regnestykkene og spekulasjonene til våre lesere. I ettermiddag får vi svaret.

 

Nominert til Bokhandlerprisen 2013:
Cecilie Enger (Mors gaver)
Gaute Heivoll (Over det kinesiske hav)
Helga Flatland (Det finnes ingen helhet)
Jon Michelet (En sjøens helt: Skytteren)
Jørn Lier Horst (Hulemannen)
Nicolai Houm (De håpefulle)
Roy Jacobsen (De usynlige)
Samuel Bjørk (Det henger en engel alene i skogen)
Siri Pettersen (Odinsbarn)
Tore Renberg (Vi ses i morgen)