Lars Mytting peker seg ut som høstens store outsider. Se hvilke bøker sentrale innkjøpere og nøkkelfolk i bokhandlerkjedene har mest tro på.
–Det ser ut til å bli en flott bokhøst, lyder det temmelig unisont fra bokhandlerkjedene. Det lover godt etter et smålunkent første halvår.
Bokhandlernes tro og tvil har kan fort være avgjørende i bokhøsten. Vi har bedt sentrale kjedefolk om å komme med sine favoritt-tips. Mange av de såkalt sikre kortene dukker opp fra flere hold. Når høstens store outsider skal utpekes, er man også hjertens enige.
Bokhøstens trumfkort? Mange tror på Lars Mytting.
Mytting, Mytting og atter Mytting
–Høstens skjønnlitterære outsider? Lars Mytting, svarer markedssjef Berit Solberg Folden hos Tanum. – Det er en drivende god fortelling.
–Jeg heier på Mytting foreløpig, sier Helén Foss, leder i Fri Bokhandel.
–Høstens overraskelse tror vi kan bli Lars Mytting, sier Jon Georg Husby, sjef for kategori og innkjøp i ARK.
Selvforsterkende tro?
Får de rett, kan Hel ved-Mytting også bli romanbestselger-Mytting denne høsten. Troen sentralt i bokhandlerkjedene er ofte selvforsterkende. Da blir det fort både doble og triple forsyninger under julegrana og mye bytting av Mytting i romjula.
Svøm med den som drukner (Gyldendal) er tittelen på Lars Myttings roman, en storslått familiehistorie som utspiller seg med de store dramatiske hendelsene i Europa på 1900-tallet som bakteppe.
Jokere: Carl Frode Tiller og Toril Brekke.
Carl-Frode Tillers Innsirkling 3 (Aschehoug), Edvard Hoems Slåttekar i himmelen (Oktober) og Toril Brekkes Marmor (Aschehoug) nevnes også som mulige outsidere.
Festet grepet
Når vi spør etter sikre kort, er det mange av de samme navnene om dukker opp. Noen har festet grep allerede: – Anne B. Ragde med Jeg har et teppe i tusen farger (Oktober) og Stoner (Cappelen Damm) av John Williams er i ferd med å feste et godt grep hos kundene, sier kategori- og markedsdirektør Kim-Are Andersen i Norli Libris.
Tidlige stikk: Jojo Moyes og John Williams.
Også Jojo Moyes og Den ene pluss en (Bastion) har allerede etablert seg helt i toppen.
Andersen ønsker ikke å spekulere for mye på hvilke bøker som kan bli høstens store vinnere. Men han nevner et knippe kjente navn som med stor sikkerhet vil gjøre seg gjeldende.
–Vi tror det blir en svært spennende bokhøst med noe for enhver smak. Det er det store mangfoldet som gjør dette så interessant både for leserne og oss som selger bøker.
Sikkert kongestikk: Jon Michelet og Gullgutten.
Eksepsjonell Oktober-høst
–Oktober Forlag har jo en eksepsjonell bokhøst, med Jon Michelets Gullgutten, Anne B. Ragdes Jeg har et teppe i tusen farger, Edvard Hoems Slåttekar i himmelen og Tore Renbergs Angrep fra alle kanter, sier Helén Foss, og trekker også frem moderforlaget: –Aschehoug har jo både Unni Lindell (Brudekisten) og Tom Kristensen (Dødspakten) nå på høsten, og Jo Nesbøs Sønnen blir vel med over til høsten.
Norske dronninger: Unni Lindell og Anne B. Ragde.
Det er bred enighet om at etablerte forfattere som Jon Michelet, Anne B. Ragde og Unni Lindell vil ligge høyt på høstens salgslister. Tore Renberg er også på blokka hos flere.
Oversatt
Også på oversatt-fronten dukker det opp en solid bukett med gjengangere: Jojo Moyes’ Den ene pluss en (Bastion), Cecilia Samartins Los Peregrinos (Juritzen), Victoria Hislops Soloppgang (Schibsted) og Keplers Stalker (Cappelen Damm) dukker opp hos de fleste. Jan Guillou (Å ikke ville se, Vigmostad & Bjørke) nevnes også.
Utenlandske dronninger: Hislop og Samartin.
Helén Foss supplerer med en Bazar-dobbel: –Terry Hayes’ Jeg er Pilegrim er særdeles spennende, og oppfølgeren til Sarah Larks Den lange hvite skyens land, Maorienes sang, har jeg også god tro på.
Murstein og hurtigløp
På sakprosasiden er det to som nevnes av flere: Thomas Pikettys murstein Kapitalen i det 21. århundre og Frank Aarebrots historiske hurtigløp 200 år på 200 sider (Kagge).
Gode sakprosa-kort: Aarebrot og Gahr Støre.
–Også Jonas Gahr Støres bok (I bevegelse. Veivalg for det 21. århundre, Cappelen Damm) kan få litt fart på seg, likeså Kagges bok om Norges 100 største sportsøyeblikk (av Svein Tore Bergestuen og Morten Stokstad), tror Helén Foss i Fri.
Grønt lys for Green
Kim-Are Andersen i Norli Libris understreker at vi ikke må glemme barne- og ungdomsbøkene i bokhøsten:
–Det er en kategori som vokser sterkt internasjonalt, og det har også vært trenden hos oss så langt i år. Her er spennet stort fra barnebøker som Bukkene Bruse vender tilbake (Cappelen Damm), som virkelig har hatt imponerende salgstall så langt, til cross over og young adults – hvor for eksempel bøkene fra John Green som virkelig er i vinden om dagen. Vi er veldig glade for å se utviklingen innenfor denne kategorien, og at unge lesere i stadig større grad foretrekker bøker som underholdning.
(Foto: Mytting: Christian Elgvin / Gyldendal; Michelet: Hans Fredrik Asbjørnsen / Oktober; Hislop: Schibsted Forlag; Samartin: Juritzen)