Skal den svenske høstferien bli omdøpt til leseferie? Det ble diskutert seriøst under Bokmässan 2015 i Göteborg. Men det var temalandet Ungarn som fanget oppmerksomheten.
Under årets store bokmesse i Göteborg ble initiativet ”Leseferien” lansert. Målet: At den svenske høstferien i uke 44 skal bli en leseferie.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke og utdanningsminister Gustav Fridolin var blant deltagerne i et seminar om leseferien.
TID FOR BOK: Bør høstferien omdøpes til leseferien?
Ungarn i fokus
Men leseferie-forslaget fikk betydelig oppmerksomhet under messen, var det Ungarn som ble årets «snakkis». Det var for så vidt tanken også i utgangspunktet, i og med at Ungarn var valgt ut som temaland på Bokmässan i år. Men det var som tidligere nevnt her på BOK365 ikke først og fremst den ungarske litteraturen som fikk hovedfokus, men heller den ungarske flyktningepolitikken.
– Bokmässan 2015 viser viktigheten av at vi samles for å diskutere verden rundt oss. Messen har i år kanskje vært mer relevant enn noensinne. Forfattere er blitt løftet frem. Kulturer har møttes og ulike synspunkter er blitt fremmet. Vi er stolte over våre temasatsinger ”Ungarn i fokus”, ”Stemmer fra Island” og ”Ytringsfrihet”, sier Maria Källsson, messeansvarlig for Bokmässan.
– Gledelig å få være her
Arrangørene understreker at selv om det politiske tok stor plass i pressens rapportering, lå tygdepunktet i det ungarske programmet på litteraturen.
– Det er svært gledelig å få være her og vise frem våre forfatterskap i et mangfoldig program. Forhåpentligvis vil dette gi et mer nyansert bilde av Ungarn, slik at det svenske publikum blir mer nysgjerrige på å lese ungarsk litteratur og at vi kan inspirere svenske forlag til å utgi bøker av ungarske forfattere, sier Emőke Andersson Lipcsey, forfatter, journalist og koordinator for Ungarns deltagelse på Bokmässan i Göteborg. Mer enn 20 ungarske forfattere deltok på messen.
Human flyktningpolitikk
Men enten arrangørene ville det eller ei: Det var den ungarske politikken som kom i fokus. Under åpningstalen, som bar mer preg av kritikk enn hyllest av temalandet, ble Ungarns ambassadør til Sverige såpass provosert at både ambassadør og følge toget ut av lokalene.
Fredag tok Bok & Bibliotek initiativ til en markering for en human flyktingpolitikk, sammen med blant annet den svenske kirken, Svenske PEN, Forfatterforeningen og Forleggerforeningen.
HISTORISK MESTERMØTE: Anthony Beevor (t.v.) og Peter Englund.
Islandske stemmer
Ellers kunner arrangørene glede seg over mange viktige satsinger: «Stemmer fra Island» samlet 15 islandske forfattere til messen:
Nysatsingen med en arena for krim-sjangeren, Crime Scene, trakk mye folk. Det gjorde også det nye Helse & Livsstil-området og den nye Psykologiscenen.
Popstjerner trekker som regel folk, så også her. Mange ville møte både Conchita Wurst og Broder Daniel.
OM MILLENNIUM: Hans Rosenfeldt, Cathrine Bakke Bolin, David Lagercrantz og Björn Wiman.
Tema: Ytringsfrihet
International Rights Centre blir en stadig viktigere del av Göteborg-messen. 62 selskaper og agenter representert i år. Blant annet var seks canadiske agenter på plass for aller første gang.
Etter som den svenske forordningen om trykkefrihet feirer 250 år, vil Bokmässan neste år ha ytringsfrihet som tema. Messen finner sted 22. – 25. september. Allerede nå har mer enn 200 utstillere meldt seg.
(Alle foto: Bokmässan)