Høstens strikkebøker

Strikkebølgen har vind i seilene, og flere forlag utgir minst én strikkebok denne høsten. Se høstens strikkebøker her.

– En bok hadde egentlig ikke vært i tankene mine i det hele tatt før jeg ble forespurt av Aschehoug forlag om å lage en, forteller Anett Opheim.

Denne høsten kaster hun seg inn i strikkebølgen, og utgir boken #WEKNIT (Aschehoug). Her presenterer hun 20 oppskrifter på trendy gensere, med enkle oppskrifter til klær som passer til både hverdags og fest.

Familieprosjekt

WEKNIT: Kristiane Seglem i «Esme»-genseren, som er en nyhet i boken.

Anett Opheim bor i Egersund, og jobber som designer og strikker på heltid. Hun driver weknit-store.com, hvor hun selger strikkemønstre. Nå er hun klar med sin forfatterdebut, og hevder at det er blant annet strikkepinnene som skiller Weknit fra andre strikkebøker.

– Boka skiller seg ut med fine, naturlige bilder og strikk på tykke pinner.

Boken er et familieprosjekt, og et samarbeidsprosjekt mellom Anett og datteren hennes, Kristiane Seglem:

– Hun har selv tatt bildene til boka, en jobb hun har gjort på en særdeles god måte. Bildene i boka er naturlige, livlige og i et urbant og røft miljø. Hun har brukt venninnene sine som modeller, og har selv bestemt hvordan bildene skal være.

Feminint og røft

WEKNIT: En av modellene i Opheims design.

– Boka er blitt meget godt mottatt, og lå på bestselgerlistene etter bare noen dager. Jeg kunne ikke fått en bedre mottagelse, sier Opheim, og legger til:

– Jeg var tydeligvis inne på noe med strikk på tykke pinner.

Nå håper Anett å se strikkemønstrene sine i bybildet i tiden fremover:

– Det er et vidt spekter av modeller i boken, alt fra det litt mer feminine til det litt mer røffe. Den inneholder allerede noen bestselgere fra nettbutikken. Jeg satser på å se mange varianter av modellene framover.

 

I tillegg til Weknit kommer det flere strikkebøker denne høsten:

 

Ingunn Myklebust: Småstrikk med #bystrikk (Pitch)

Ingunn Myklebust lanserer sin tredje #bystrikk-bok, og denne gangen er det småstrikk som står i fokus. Boken har over 35 nye oppskrifter, i tillegg til klassikere i ny drakt. Den kjente Snøball-kolleksjonen er også med.

 

 

Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland: Klompelompes vinterbarn (Stenersens)

Klompelompe er denne høsten tilbake med ny strikkebok, og denne gangen er det vinterplagg til barna som står i fokus. Her finner du over 40 nye oppskrifter, i ulike vanskelighetsgrader.

Ann Kristin Ramstrøm, Hanne Dale og Siri Angela Gamborg: Ruter og lus. Retrostrikk frå Salhus Tricotagefabrik (Museums forlaget)

Salhus Tricotagefabrik er en av Norges aller første tekstilfabrikker. I denne boken har forfatterne tatt utgangspunkt i de gamle mønstrene fra denne fabrikken, og sammen med strikkedesignere har de også laget nye oppskrifter.

 

 

Norske Kvinners sanitetsforening: To rette og en vrang (Gloria)

Oppskriftene og rådene er her samlet inn i det største og mest solide kvinnenettverket her i landet, nemlig Norske Kvin­ners sanitetsforening. Her er de beste tradisjoner tatt vare på, samtidig som de er fornyet og oppdatert for å falle i smak hos barn eller barnebarn.

Kristin Wiola Ødegård: Wiolakofter (Gyldendal)

Boken inneholder noen av den populære designerens klassikere, som «Wiolakofta», men også en rekke nye ikke tidligere publiserte oppskrifter. Det er både oppskrifter som egner seg for nybegynnere og for mer erfarne strikkere.

 

 

 

Dorthe Skappel: SKAPPEL – med kjærlighet for strikk (Cappelen Damm)

Dorthe Skappel har hatt stor suksess med sine oppskrifter, og denne høsten er hun tilbake med nye strikkeoppskrifter. Oppskriftene er fortsatt enkle, og formidles med inspirerende bilder og brukervennlige illustrasjoner.

 

Siri Saltnes Haaland og Anette Lyngstad: Knit Happens (Juritzen)

Denne strikkeboken fyller tomrommet mellom barn og voksen. Her er 46 strikkeoppskrifter til de mellom 10 og 16 år. Knit Happens er opprinnelig et prosjekt på Instagram og Youtube av to venninner, dette er deres første bok.

 

 

Leif-Einar Lothe: Lothestrikk (Samlaget)

Strikk til ekte mannfolk – som det står på omslaget av strikkeboka til Leif-Einar Lothe, bedre kjent som Lothepus. Han er selv nærmest født i ullgenser, og i denne boken presenterer Lothe med Dale Garn flere strikkegensere tilpasset friluftsliv. Flere av oppskriftene er tilpasset kvinner.

 

 

Jorid Linvik: Jorids julestrikk (Vega)

I den fjerde boken fra Jorid Linvik har forfatteren boltret seg i farger og mønstre. Jorid er juleelsker av rang, og nå deler hun av mange års produksjon og design til årets vakreste høytid. Boken inneholder oppskrifter i farger og mønstre som hører julen til.

 

 

Mette Harbo og Gro Høines Baardsen: Gustav & Berta – Strikk til baby og barn (Pitch)

Ny bok fra strikkerne bak Gustav & Berta. Miljøet er igjen vakre Jæren, og boken inneholder over 50 oppskrifter med design til barn fra 0 til 12 år, i tillegg til design til voksne.

 

 

Pia M. Øye Amundsen: Gutten og strikkemor. Strikk til hele familien (Aschehoug)

Instagram-profilen Gutten og strikkemor har i underkant av 30.000 følgere, og nå kommer damen bak kanalen med egen bok. Her presenterer Amundsen et utvalg av sine bestselgere, men så å si alle oppskriftene er nye.

 

 

Jenny Alderbrant: Strikk votter, sokker og luer (Vigmostad & Bjørke)

Jenny Alderbrant, også kjent som JennyPenny, er kjent i strikkekretser for sine fargerike og kreative mønstre. I boken hennes får du 26 mønstre til barn og voksne, både klassiske mønstre og nye design, som ulike dyremotiver og tulipaner.

 

Anne-Sophie Velling Jespersen: Omhu. Strikk til de minste (Bokvennen)

Bokvennen utgir sine første strikkebøker. Anne-Sophie Velling Jespersen har utgitt strikkeoppskrifter under navnet Nordisk Strik siden 2015. I Omhu presenterer hun en strikket garderobe til barn mellom 0 og 4 år.

 

 

Trine Frank Påskesen: Nordic. Nordisk barnestrikk (Bokvennen)

I Bokvennens andre strikkebok denne høsten presenterers nordisk design. I denne boken finner du 16-21 spennende og varierte strikkeoppskrifter til både gutter og jenter i alderen 0-6 år. Plaggene er inspirerte av nordisk barnemote og er enkle i snittet, med vakre, gjennomarbeidede detaljer.

 

 

Bitta Mikkelborg: Strikkekalender 2019 (Pax)

For fjerde året på rad gir Bitta Mikkelborg ut sin populære strikkekalender. Den inneholder 12 årstidsbaserte oppskrifter, og på kalendersidene kan du notere alt fra avtaler, fødselsdager, huskelister og gavelister.

 

 

Einarsdottir, Gudmundsdottir, Gudbjørnsdottir og Porhallsdottir: Islandsk barnestrikk (Samlaget)

Her presenterer fire islandske strikkere både klassiske og moderne oppskrifter til barn fra ett år og opp til skolealder. Det er i tillegg også oppskrifter på mindre prosjekter. Plaggene er særlig tilpasset barnehagebarn, da klærne er behagelige og godt egnet til et nordisk klima.

Gunn Birgirsdottir: Kreativ strikk med islandsk ull (Nord)

Med skog og norsk natur som inspirasjon er Gunn opptatt av å lage enkle grunnoppskrifter som alle kan mestre. Dette er en bok som skal inspirere leserne med unike oppskrifter og skaperglede.

 

 

Anne Gaaserud: Sy og strikk dukkeklær (Cappelen Damm)

Å kle på dukkene sine er noe av det morsomste barn gjør for dukkene sine, og nå kan de også lage klærne selv. Alt fra undertøy, til kjoler og tradisjonelle plagg tilpasset dukker. Plaggene passer til Baby Born, og andre dukker i samme størrelse.

 

 

Rognstad, Hoftun og Brevik: Babystrikk fra paelas (Gyldendal)

Strikkedesignerne i paelas kommer med ny bok, og denne gangen er det babystrikk som er i fokus. Her formidles 30 oppskrifter til gutter og jenter i alderen 0-3 år, mange helt nye og noen er varianter av paelas-klassikere.

 

 

Merete Norheim Myrdahl: Strikk bunadskofte (GursliBerg)

I denne boken presenterer Myrdahl strikkekofter til 21 av de mest populære norske bunadene. De to grunnmodellene, en kort og en lang, kan kombineres med et hvilket som helst mønsterdiagram i boken. Her kan alle finne modell og mønster som passer sin bunad.