Hjertevarm hverdagspoesi

Axel Frønes (foto: Dino Serrao)

LYRISK: Axel Frønes er tidlig i bokhøsten ute med sin fjerde diktsamling. Den plasserer seg høyt på boklista.

En av de første gangene jeg skrev om Axel Frønes (f.1990) var det under rubrikken «Axeladden fra Åfjord». Musikklæreren fra Åfjord på Fosenhalvøya like nordvest av Trondheim, var vant med lokale spillejobber i ditto band, men disse fordampet da pandemien gjorde sitt inntog og stengte landet ned.

Pandemien ga Frønes tid til å skrive og diktene publiserte han på sosiale medier. Det lille, lokal forlaget Aurora tok kontakt og dermed var debutboka Hilsen Axel et faktum i 2020. Både denne og oppfølgeren Beste Hilsen Axel som utkom året etter, solgte i store opplag. I 2022 ble han hentet til TV2 hvor han gjorde stor suksess i The Voice. Fanskaren økte med dette stort. I dag har han nesten 50 000 følgere på sosiale medier. Kagge Forlag kjenner sin besøkelsestid og i fjor kom hans første bok på forlaget; Hilsen pappa.


Axel Frønes:
Her og nå
Lyrikk
Kagge
143 sider

Nå er Frønes ute med nok en samling – Her og nå – på KaggeÅrets bok synes sterkere og mer gjennomarbeidet – også fra forlagets side. Frønes sin styrke er avvæpnende ærlighet og varme. Som han selv uttrykker det: «Skriv ut innsida di».

Dikteren har mye godt og liketilt på hjertet, noe han formidler på et direkte og usminket vis: Dikt fra hjertet til hjertet. Lette å ta til seg – med uttalt mål om å få flest mulig til å føle seg mindre alene.

I innledningen til samlingen skriver Frønes personlig om egne opplevde vansker: «Jeg måtte begynne å lete etter de små gledene. De som var her, akkurat nå. Prøve å holde fast i dem, ikke la alt annet formørke alt det fine som foregikk her og nå. Jeg lette etter de små ordene. De små tankene. De små tingene som kunne bli store!»

Boka ble lansert for ei drøy uke siden, men allerede denne uka plasserte samlingen seg helt oppe på niende plass (sjette på norsklista) på Bokhandlerforeningens liste over bestselgende skjønnlitteratur. Det er høyst uvanlig at diktsamlinger får plass så høyt oppe på Boklista. I farten kan jeg kun huske ett tilfelle de siste årene, den gang var det fenomenet Trygve Skaug.

Morsomt er det også at flere av diktene fra samlingen er utplassert som installasjoner rundt i Trondheim.

Jeg puster lettere/når jeg drukner/i armkroken din

Det er bra at lyrikken tar innovative grep for å gjøre seg gjeldende og bli hørt.

Tvi-tvi med de små ordene i Bokhøsten, Axel!

Det er lov å ha/en gråværsdag på innsida

Vi avslutter med to små dikt fra samlingen.

 

Du vet når
du bare vil forsvinne
skyver folk vekk av skrekk
og det eneste du egentlig vil
er å vises
litt til

***

Hvis min dårlige dag
kryper over til deg
gi den tilbake til meg
med en klem

 

 

Foto av installasjoner: Ingunn Grøntvedt