Advokat mot Amundsen-film?

Pål Sverre Hagen som Roald Amundsen (Foto: Motion Blur / SF Studios)

Cappelen Damm mener «Amundsen»-skapere har brukt materiale fra Bomann-Larsen-biografi uten tillatelse.

Amundsen er den nyeste filmen i rekken av norske storfilmer som har blitt produsert de siste årene. Her blir Roald Amundsens utrolige liv portrettert av Pål Sverre Hagen, og filmen er selvsagt basert på et stort kildemateriale. Men nå mener Cappelen Damm at filmskaperne har vært sløve i sin kildehenvisning.

– Når noen av detaljene i filmen ligger så nært opp mot stoff som i utgangspunktet ble mest kjent gjennom biografien til Tor Bomann-Larsen, så må vi undersøke hvordan dette henger sammen, sier Anette Slettbakk Garpestad i Cappelen Damm Agency, til NRK.

Ikke kreditert

Tor Bomann-Larsens biografi Roald Amundsen ble utgitt i 1995. Her tar han for seg livet til polfareren, og vier også mye plass til broren og Roalds elskerinner. Historien om forholdet mellom brødrene og deres elskerinner er filmens hovedkonflikt, og forlaget hevder at dette baserer seg på Bomann-Larsens historiske funn i biografien.

REAGERER: Anette Slettbakk Garpestad reagerer på manglende kildehenvisning.

Bomann-Larsen er imidlertid ikke kreditert på rulleteksten, og han er heller ikke blitt kontaktet av filmskaperne under manusarbeidet til filmen. Nå melder NRK at Cappelen Damm vurderer å kontakte advokat.

Garpestad forteller at de tidlig forsøkte å kontakte produsentene av Amundsen for å forhøre seg om kildebruken i manuset:

– Vi ble egentlig avfeid og fikk et noe ullent svar, sier Garpestad til NRK.

– Har opptrådt redelig

– Bomann-Larsens bok er en av flere bøker og dokumentarer vi har lest og sett i arbeidet med manuset. Og jeg har stor respekt for den boken. Men vi har ikke kun forholdt oss til en bok. I den grad vi ikke bruker en direkte kilde i manusarbeidet, så er det ikke grunn til å kontakte kilden, sier produsent for Amundsen, Espen Horn i selskapet Motion Blur, til NRK.

De hevder at de ikke har kontaktet noen som har laget biografier om Amundsen fordi de ønsket å lage sin egen uavhengige versjon av polfareren.

– Jeg føler vi har opptrådt redelig og ordentlig, men jeg tar gjerne en prat med både Bomann-Larsen og forlaget, sier Horn.

Tor Bomann-Larsen ønsker ikke selv å kommentere saken.