Her er den engelske bokvåren

Kate Atkinson (bildet) er blant flere store forfatternavn som kommer med nye utgivelser de neste månedene. Vi ser på den engelskspråklige bokvåren.

Store navn som Stephen King, Clive Barker, Dennis Lehane, Sara Gruen og Kate Atkinson kommer med nye utgivelser de neste månedene. Vi har tatt en kikk på den engelskspråklige bokvåren.

Kate Atkinson vant Costaprisen og har solgt over 500.000 eksemplarer av sin roman Liv etter liv. I mai kommer A God in Ruins hvor vi møter Teddy, broren til Ursula Todd fra den første romanen.

 

B&S 24-26 E

 

Dystopi og magi

Pierce Browns første bok i Red Rising-trilogien ble en bestselger i USA. Nå er den andre boken i serien, Golden Son, ute. Den selger også svært godt. Sara Gruen er forfatteren bak bestselgeren Vann til elefantene, som utkom i 2006. At The Waters Edge, som lanseres i mars, er en historisk roman med handling fra Skottland under 2. verdenskrig. Lesere som liker Gruen bør merke seg Greer MacAllister som debuterte med The Magician’s Lie i januar. Her handler det om en kvinnelig magiker på begynnelsen av 1900-tallet.

 

At the Waters Edge

 

Historisk fra Sverige

Lesere som likte Begravelsesriter av Hannah Kent kan merke seg Wolf Winter av Cecilia Ekbäck, en historisk nordic noir-thriller fra Lappland i Sverige i 1717. Boken er blurbet av Hillary Mantel. Ekbäck er opprinnelig fra Sverige, men har bodd i Canada i flere år. Alexander McCall Smith er mest kjent for sine krimromaner, men nå har han gjenfortalt Jane Austens Emma i Emma: A Modern Retelling. Boken kommer i april.

Thomas Keneally er kjent som forfatteren bak Bookerprisvinnende Schindler’s List. I Shame and the Captives, som sendes ut på markedet nå i februar, skriver han igjen om krigens grusomheter. Året er 1944 og handlingen baserer seg på virkelige hendelser i en krigsfangeleir i New South Wales i Australia. Irvine Welsh er aktuell med The Sex Lives of Siamese Twins, som har handling fra Amerika.

 

Overnaturlig debut

Krassi Zourkovas debutroman Wildalone kom i januar, og er blitt sammenliknet med Den hemmelige historien, Jane Eyre, Alle sjelers natt og Twilight. Thea Slavin har akkurat flyttet til USA og begynt på Princeton-universitetet. Her møter hun en ung mann som trekker henne med seg inn i en mystisk og farlig underverden.

Neil Gaiman er aktuell med sin tredje antologi kalt Trigger Warnings.

Skuespiller David Duchovny, som for alvor ble kjent gjennom X-Files, debuterer som forfatter med humorboken Holy Cow: A Modern-Day Dairy Tale. Chuck Palahniuk er aktuell med det som kalles hans første gjennomgående novellesamling: Make Something Up: Stories You Can’t Unread kommer i mai.

 

Motsetninger

Reif Larsen har skrevet I am Radar, en oppfølger til The Selected Works of T.S. Spivet. Noe av handlingen foregår i Norge under 2. verdenskrig. John Boyne er aktuell med A History of Loneliness, hvor han skriver om den katolske kirke i nåtidens Irland. Joyce Carol Oates er aktuell med The Sacrifice, som handler om en fjorten år gammel jente visstnok blir offer for hatkriminalitet og følgende dette får for hjemstedet hennes. Judith Claire Mitchell skriver om mannen som oppfant klorgass i A Reunion of Ghosts, som utkommer i mars. Forfatteren bak Shotgun Lovesongs, Nickolas Butler, er aktuell med novellesamlingen Beneath the Bonfire: Stories.

 

Skrekkelige fortellinger

Stephen King er kjent for å ha et høyt arbeidstempo, og i starten av juni kommer det nok en ny roman fra suksessforfatteren. Finders Keepers er den andre boken i en planlagt trilogi som startet med Mr. Mercedes.

Det er åtte år siden sist skrekkforfatter Clive Barker skrev en roman for voksne. I mai lanseres The Scarlet Gospels hvor Barkers ikoniske karakterer Pinhead og Harry D’Amour, kjent fra Hellraiser-filmene, har hovedrollene. En helt ny Hellraiser- tegneserie, Madefire, vil også bli lansert på samme tidspunkt.

 

B&S 24-26 D

 

Seth Grahame-Smith er kjent som forfatteren bak bestselgeren Abraham Lincoln: Vampire Hunter. I The Last American Vampire følger vi Henry Sturges fra den forannevnte boken videre på en reise rundt i verden hvor han blant annet møter Jack the Ripper. Anthony Horowitz har skrevet Moriarty, som handler om hva som hendte etter den antatt dødelige kampen mellom Holmes og Moriarty ved Reichenbach Falls. Dean Koontz lanserer Saint Odd.

 

Nytt fra millionselgere

Dennis Lehane, som er aktuell med World Gone By i midten av mars, og Jeffery Deaver kommer med en ny bok med Kathryn Dance i hovedrollen i mai: Solitude Creak. David Baldacci er en av verdens mest populære krimforfattere og det er trykket mer enn 110 millioner eksemplarer av bøkene hans. The Memory Man, som utkommer i april, er hans 30. bok for voksne og den første i en helt ny serie. Joyce Carol Oates er aktuell med Jack of Spades i mai, og Harlan Coben kommer med The Stranger i mars.

James Patterson har navnet sitt på fire utgivelser dette halvåret. Han har skrevet Miracle at Augusta alene, og den kommer i april. Sammen med Maxine Paetro er han aktuell med 14th Deadly Sin, og sammen med Marshall Karp: NYPD Red 3. Private Vegas: (Private 9) utkom allerede i januar. Douglas Corleone har skrevet den fjerde boken i den bestselgende serien om Paul Janson fra Robert Ludlums The Janson Directive. Robert Ludlum’s The Janson Equation kommer i starten av juni.

 

Krimdebuterer

Norske lesere kjenner Jan-Philipp Sendker som mannen bak romanene Kunsten å høre hjerteslag og Kunsten å være den man er. I april debuterer han som krimforfatter med Whispering Shadows, som er den første i en ny trilogi. Her følger vi en pensjonert utenriksjournalist som forsøker å oppklare et mord i nåtidens Kina.

Tina Seskis’ One Step to Far er nok en selvpubliseringssuksess. Krimromanen gikk til topps på de britiske bestselgerlistene, og rettighetene er så langt solgt til 14 land.  Det er ventet at det vil bli en del snakk om Graeme Camerons Normal, som utkommer i slutten av mars. Den psykologiske thrilleren handler om en sosiopatisk seriemorder som er i ferd med å oppdage sin menneskelighet.

 

«Ny Flink pike»

Paula Hawkins’ psykologiske thriller The Girl on the Train utkom i januar, og er allerede blitt en bestselger. Boken blir kalt «den nye Flink pike», har fått blurb av Stephen King og filmopsjonen er solgt til DreamWorks. Boken handler om Rachel, en ensom skilt alkoholiker som oppdager noe som trekker henne inn i en mulig mordetterforskning. Mer enn 250.000 eksemplarer er trykket bare i USA, og rettighetene er så langt solgt til 33 land. Andrew Pyper slo igjennom med den prisbelønte thrilleren The Demonologist. Denne måneden var det klart for lansering av The Damned, en overnaturlig thriller om Danny som overlever en tragisk brann bare for å bli hjemsøkt av sin hevngjerrige tvillingsøster. Opsjon på filmrettighetene er solgt til Legendary Pictures.

 

Religiøst mysterium

Ian Caldwell og Dustin Thomasons Den fjerde regelen tilbrakte nesten et helt år på bestselgerlisten til The New York Times i 2004. Nå har Ian Caldwell skrevet en ny thriller. The Fifth Gospel utkommer i mars og her står flere kristne evangelier i sentrum for å løse et mordmysterium. Forfatteren av Danteklubben, Matthew Pearl, er aktuell med The Last Bookaneer, hvor det blant annet handler om Robert Louis Stevenson.

S.J. Watson kommer med sin andre roman, Second Life, i februar. Alan Bradley kommer med en ny bok om Flavia de Luce kalt As Chimney Sweepers Come to Dust.

 

Nytt fra Cussler og Clark

Pseudonymet SK Tremayne kommer med Istvillingene, som også lanseres på norsk denne våren. Mary Higgins Clark er aktuell med The Melody Lingers on i mai. Clive Cussler er aktuell med to bøker. The Assasin, som han har skrevet sammen med Justin Scott, og The Eye of Heaven. R.J. Ellory har skrevet Ghostheart. Fra Janet Evanovich og Phoef Sutton kommer Wicked Charms: A Lizzy and Diesel Novel.

Mark Greaney skriver om Tom Clancys helt Jack Ryan i Tom Clancy Full Force and Effect: A Jack Ryan Novel. Lincoln Child er aktuell med The Forgotten room.  Fra Bernhard Cornwell kommer The Empy Throne. Terry Pratchett utkommer med antologien A Blink on the Screen: Collected Shorter Fiction. A.S. Byatt har skrevet bokens introduksjon. Krimforfatter John Connolly har sammen med Jennifer Ridyard skrevet den andre boken i sci-fi-trilogien Empire.