Her er Årets bibliotek

Foto: Marco Heyda

Biblio Tøyen er kåret til Årets bibliotek 2017. På dette helt spesielle biblioteket har bare barn og ungdom mellom 10 og 15 år adgang, og det gir lokalsamfunnet identitet og noe å være stolte av.

Det unike biblioteket på Tøyen ble kåret til Årets bibliotek 2017 i skarp konkurranse med Gulskogen skolebibliotek og Stormen bibliotek (Bodø).

Bibliot Tøyen får prisen fordi det er nyskapende og fremtidsrettet. Bibloteket har siden åpningen for to år siden vært en sterk kandidat for den gjeveste prisen et norsk bibliotek kan få.

Prisen ble delt ut av jurymedlem Bjørnar Moxnes i ettermiddag.

Rørt til tårer

– Jeg har vært på mange bibliotekomvisninger i mitt bibliotekliv, men jeg har bare blitt rørt til tårer av én, sier Norsk Bibliotekforenings leder Mariann Schjeide om Biblio Tøyen.

Leder i Bibliotekforeningen Mariann Schjeide. Foto: Kristin Storrusten

25 bibliotek var innstilt til prisen i år og tre var i finalen. I tillegg til vinneren var altså Gulskogen og Stormen i Bodø med i finalerunden.

Juryen, som besto av Geir Jørgen Bekkevold (KrF), Bjørnar Moxnes (Rødt), Tom Egeland (forfatter), Live Rasmussen (fjorårets vinner Realfagsbiblioteket) og Mariann Schjeide (leder, Norsk Bibliotekforening), falt altså for det særegne biblioteket på Tøyen i Oslo.

Begrunnelsen

Her er juryens begrunnelse for å gi prisen som Årets bibliotek til Biblio Tøyen.

«Alle som tenker på sitt barndoms bibliotek når de tenker på bibliotek, vil få seg en overraskelse når de besøker Biblo Tøyen. Hvis de får besøke da, Biblo Tøyen har nemlig besøksforbud for alle som er under 10 eller over 15 år. På dette biblioteket har leder Reinert Mithassel skapt noe helt nytt. Biblioteket har satt seg inn i hva nettopp dette stedet trenger. Med sitt spennende tilbud viser de hvordan en institusjon som bibliotek kan være aktivt med i lokalsamfunnet.»

Handlingsrom og kreative muligheter

Juryen skriver videre:

«Et bibliotek er ikke bare bøker, men på Biblo Tøyen trekker de ungdom inn til bøkene sammen med leksehjelp, matkurs og dataspill. Biblo Tøyen er også et sted å bare slappe av. I fred for småsøsken og foreldre kan ungdommene ikke bare tilegne seg kunnskap, men også selv skape og bidra til kunnskapssamfunnet. Det er spesielt viktig å gi ungdom et handlingsrom og kreative muligheter i et område som har sosiale utfordringer og økende fattigdomsproblematikk. Samtidig som Biblo Tøyen er ment spesielt for nærmiljøet, brukes det også av ungdom fra hele byen. Det gjør at biblioteket kan vises fram som et vellykket integreringsprosjekt. Biblo Tøyen gir lokalsamfunnet identitet og noe å være stolte av.»

Siden 1988

Norsk Bibliotekforening er en interesseorganisasjon for alle slags bibliotek og bibliotekbrukere. Siden 1988 har Årets bibliotek-prisen blitt delt ut til en rekke ulike bibliotek. I fjor gikk prisen til Realfagbiblioteket på Blindern i Oslo.

Her er de øvrige tidligere vinnerne av Årets bibliotek

2015: Berg folkebibliotek
2014: Molde folkebibliotek
2013: Time folkebibliotek
2012: Lom folkebibliotek
2011: Helsebiblioteket.no
2010: Buskerud fylkesbibliotek
2009: Asker bibliotek
2008: Skolebiblioteket på Breivang videregående skole i Tromsø
2007: Skolebiblioteket ved Stokmarksnes barne- og ungdomsskole
2006: Ingen tildeling
2005: Læringssenteret ved Høgskolen i Oslo
2004: Østfold fylkesbibliotek
2003: Det flerspråklige bibliotek
2002: Deichmanske bibliotek, filial Holmlia
2001: Ingen tildeling
2000: Juridisk fakultetsbibliotek ved Universitetet i Oslo
1999: Hammerfest folkebibliotek
1998: Melhus bibliotek
1997: NRK-biblioteket
1996: Deichmanske bibliotek, Torshov filial
1995: Stavanger bibliotek
1994: Biblioteket ved Lillehammer videregående skole
1993: Hovedbiblioteket ved BI Handelshøyskolen i Oslo
1992: Kongsberg bibliotek
1991: Nærøy folkebibliotek
1990: Bokbussen i Vesterålen
1989: Ikke utdelt
1988: Larvik bibliotek

 

Les også: Årets bibliotek 2014: Molde