Henning Mankell er død

Forfatteren sovnet inn i natt.

Henning Mankell døde av kreftsykdommen som har preget ham de siste tre årene. Han ble 67 år gammel. 

 

Mankell sovnet inn i Göteborg i natt, melder forlaget Leopard på sine hjemmesider.

Mannen som satte den lille sydsvenske byen Ystad på kartet, som skapte Kurt Wallander og alle de praktfulle bifigurene i krimuniverset rundt Wallander, var en av foregangsfigurene i den skandinaviske krimbølgen som har preget verden de senere årene.

Vår egen krimforfatter Jørn Lier Horst kjente Hening Mankell og hadde håpet å møte ham på bokmessen i Göteborg nylig.

– Jeg møtte ham der i 2009 første gangen og så frem til et nytt møte nå. Da han måtte avlyse alle avtaler der i år skjønte jeg at noe var galt, sier Jørn Lier Horst til BOK365.

– Samtidig hadde Göteborgsposten et stort intervju med ham der han så fremover, men også så tilbake på det han mente hadde vært et rikt liv, forteller Horst.

 

J L Horst
Jørn Lier Horst: – Et stort tap.

 

Engasjement for de svake

Jørn Lier Horst møtte Henning Mankell sist den svenske forfatteren besøkte Oslo i 2012 for å feire at Wallander var 20 år i Norge.

– Hva er det viktigste han etterlater seg?

– Hmm, det er ikke så lett å svare på. Men i tillegg til et stort og mangfoldig forfatterskap etterlater han seg et engasjement for svake, for de utsatte. Medmenneskeligheten hans, og tankene om verden rundt oss er godt synlig i krimbøkene hans, sier Horst.

Jørn Lier Horst peker også på Mankells rolle som døråpner for andre skandinaviske krimforfattere.

– Han fulgte opp tradisjonen fra Sjöwall og Wahlöö, og moderiserte den. Det var Henning Mankell som satte den moderne skandinaviske måten å skrive krim på på kartet, sier Jørn Lier Horst.

 

Stort forfatterskap

Henning Mankell var født i 1948, og debuterte allerede i 1973 med romanen Bergsprängaren, men først i 1991 fikk han sitt virkelige gjennombrudd, med den første boken i serien om Kurt Wallander. Wallander-bøkene utkommer nå i over 100 land. Flere av dem er filmet av svensk TV og Yellow Bird Films, og tre av dem er også filmet av BBC, med Kenneth Branagh i rollen som Kurt Wallander.

Henning Mankell ble i 1995 nominert til Nordisk Råds litteraturpris for Comédia infantil, en roman om gatebarn i Afrika.

Mankell bodde i mange år i Maputo i Mosambik der han også var kunstnerisk leder for teateret Teatro Avenida.

Henning Mankell har mottatt en rekke priser: Astrid Lindgren-prisen, Augustprisen, Deutscher Jugendliteraturpreis, Nils Holgersson-plaketten, Svenska Deckarakademins pris og Gold Dagger Award. I 2002 ble han tildelt German Book Award som Tysklands mest populære forfatter.