– Helt frika svart humor

FRAMSNAKKING: Det er litt av et rollegalleri i dagens anbefalte bøker: Her møter vi både guder, monstre og en 450 år gammel mann.

I dag er det forlegger og Fontini-gründer Lindy Andersen som skal gi svarene på BOK365s førjulsoppgave om A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

Guder og monstre

Naturlig nok er det de yngre som er lesergruppen for anbefalingen fra egen hylle:

– Jeg vil gjerne trekke frem MYTOLOGIUM – om helter, guder og monstre fra hele verden! Denne boka er et skattekammer for oss som liker gode historier og detaljerte tegninger. Mytene er jo alle fortellingers urmor. Det var via disse fortellingene folk forstod verden – før logikken og den rasjonelle verden overtok. Vi ser også at mange av de mest populære barnebøkene og ikke minst dataspillene bruker mytene veldig bevist, som Pokemon, Percy Jackson, Amuletten, Harry Potter og God of War. Slikt sette vil MYTOLOGIUM også interessere mange unge lesere og være en perfekt julegave, mener Lindy Andersen.

Om hva vi egentlig driver med

Når hun skal velge bok fra et annet forlag, lander hun på et kortreist alternativ:

– Etter som Fontini ble en del av Cappelen Damm for et års tid siden har jeg brukt siste året på å lese meg litt opp på årets bøker fra vår nye storfamilie. Et høydepunkt som grep meg på mange plan og absolutt fortjener flere lesere er framtidsfabelen Den danske borgerkrig 2018-2024 av Kaspar Colling Nielsen, forteller Lindy Andersen. – Det er stor historiefortelling, helt frika svart humor og ikke minst stiller denne boken ubehagelig originale og ironiske spørsmål til hva det er vi mennesker egentlig driver med her på jorda. Og for en original fantasi denne forfatteren har! Prosjektet hans er å utforske hva som skjer med oss rike skandinaver når vi mister pengene våre og alle privilegier. Colling Nielsen forsker i humanisme på mange nivåer, om man kan si det slik. Han dikter opp en borgerkrig i Københavns gater og lar en 450 år gammel mann og hans snakkende hund fortelle. Les den! Burde definitivt vært en av årets bestselgere!