Marit Eikemo er klar med ny roman, der hovedpersonen bruker mye tid på finn.no. Det gjør forfatteren også.
Forfatter: Marit Eikemo, 44 år.
Aktuell med: Alt inkludert, Samlaget.
Agnes og datteren Maja på 6 år flytter inn i et hybelhus i et vanlig norsk nabolag, uten nettverk, venner, penger eller møbler. Gjennom et par sommermåneder prøver de å etablere seg og kommer i kontakt med en rekke nye menneske, som for eksempel en mammablogger, politimann, medisinstudenter, en jusstudent, en forfatter og en organist. Mens Maja spiller Nintendo, bruker Agnes tiden sin på finn.no, på leit etter møbler og andre ting de trenger. Tiden går, pengene minker og relasjonene blir stadig mer krevende.
Hvorfor skrev du akkurat denne boken?
inkludert Jeg utforsker videre tematikker fra mine tidligere romaner. Det handler om fellesskap og utenforskap, om menneskers ønske om og dragning mot fellesskapet – og hvorfor det er så vanskelig å leve i det. Jeg skriver om en alenemor som er rask til å snappe opp omgivelsenes sosiale og materielle koder, og som slik skaper et inntrykk av at ting fungerer. Rundt henne skriver jeg frem mer og mindre svekkede samfunnsroller og stiller spørsmål ved hvem vi blir i møte med hverandre – hvordan leve sammen – og hvordan hjelpe hverandre.
Tre favoritter:
Albert Camus: Den fremmede: En roman som gjør uutslettetlig inntrykk allerede med åpningssetningen:«I dag døde mor. Eller kanskje det var i går, det er jeg ikke riktig sikker på». I et enkelt, rett frem språk, har Camus skrevet en enestående roman om fremmedfølelse og livets absurditeter.
Vladimir Nabokov Lolita: En uhyre kompleks roman, som på mesterlig vis kombinere et stort ubehag med humor og en overordnet sivilisasjonskritikk, som oppleves som mer relevant enn noen gang, seksti år etter at boken første gang kom ut.
Ferdinand von Schirach: Forbrytelser. Schirach er en av Tysklands fremste forsvarsadvokater. Hans debutbok, Forbrytelser, er drivende gode og sjokkerende krimfortellinger, nøkternt fortalt om forbrytelse og straff, basert på hans egne erfaringer fra rettssalen.
Uslipt diamant:
Paal Maage Elstad er en sjelden sterk diktdebutant. I samlingen Kun en liten del av universet, som nylig ble lansert, skriver han uvanlig intense, sterke og humoristiske dikt.
Sist leste bok:
Michel Houellebecq, Underkastelse: en imponerende, vittig og rammende satire. Ikke minst er det motiverende å se at samtidslitteraturen evner å skape så store relevante samfunnsdiskusjoner som Underkastelse gjør i dag.
Hvordan skriver du:
I begynnelsen ser jeg for meg et bilde: Denne gang var det bildet av en mor og en datter med hver sin trillekoffert, ingenting annet, som kommer frem til huset i den gaten de skal flytte inn. De har aldri vært der før og de kjenner ingen i byen. Det er varmt og de har altfor tykke klær. Resten av handlingen og karakterutviklingen skjer i møte med de andre karakterene som jeg skriver frem. Det er ikke mye rom for mytologiserende dilldall rundt skrivingen min – heller ikke lange skriveopphold utenfor hjemmet. Vi har fire barn, så det gjelder egentlig bare å skrive så snart anledningen byr seg, og da kan jeg ikke være kresen på fasilitetene. Jeg skriver egentlig stadig oftere i sengen.
Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?
Først tenkte jeg på Knut Hamsuns August, fordi han er en forteller som blant annet har opplevd store ting i Bakindien. Men tror likevel jeg sier Nagel i Mysterier, fordi han er en som ikke glemmer paraplyen sin hvor som helst.
Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?
Sannsynligvis Jon Fosse.
Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?
Det er vel først og fremst en fest, og som fester flest dreier det seg også her om å ta seg best mulig ut.
Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:
Finn.no. Ingen over, ingen ved siden. Dette er et nettsted som har gitt meg utrolig mye, jeg nevner i fleng: hus, møbler, romanstoff. Sist jeg kjøpte noe på finn, noen stoler, viste det seg å være en gammel kollega som hadde lagt dem ut for salg. Det var utrolig hyggelig å komme hjem til ham og slå av en prat etter gammelt. Hadde jeg ikke kjøpt de stolene kunne det fort gått fem år før jeg hadde sett ham igjen.
På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?
Pussig spørsmål. Jeg ville selvfølgelig gått på bar – med Dag Solstad. Det har jeg god erfaring med og ville gjort igjen med glede når som helst.